Mattegrillet biff med løk

Biff med løk er av og til deilig å grille, spesielt hvis du serverer den med hjemmelaget bearnaisesaus! Og enda bedre om du har ingredienser fra egen hage. På Facebook har det en stund gått en reklame for en beige matte du kan grille med, en matte som gir samme effektene med grillstriper som direktegrilling gjør; du ser stripene. Vi har kjøpt to på nettet, men de vi fikk er sorte, uten at det betyr noe. Holder de mål?

La oss først ta bearnaisesausen. Her er ingrediensene: Estragonkvist, estragoneddik, sjalottløk, 4 eggeplommer, hvitpepper fra kvern, usaltet smør, og saften fra en halv sitron.

Til biffen serverte vi mandelpoteter fra hagen. Veldig små, men veldig gode, vi satte dem litt for sent med poteter fra en vanlig pose fra Meny, som hadde ligget litt for lenge. Sjalottløken og kepaløken er også fra hagen.

Ha eddiken estragon, saften fra den halve sitronen, sjalottløk og pepperkornene i en tykkbundet kjele. Kok opp og reduser til halvparten over svak varme. Avkjøl.

Bland så i eggeplommene og 3 teskjeer kaldt vann. Varm forsiktig opp mens du rører og passer på at du kommer til overalt med vispen.

Slå av varmen og visp i smøret litt etter litt, til du får en litt tykk saus. Ha i hakket frisk estragon.

3 indrefiletskiver á 200 gram er lagt på den sorte stekematten, som må ha god varme. Vi bruker et lasertermometer til rundt 300 kroner for å følge litt med.

Biffen er snudd, og har fått en fin stekeskorpe, løken til høyre må passes godt på, den svir seg raskt. Skru evt av dette grillelementet dersom det går for fort! For å få grillstripene skulle grillen vært enda litt varmere, men matten holder hva den lover; vi har prøv den på annet kjøtt, og fisk.

Kona har dekket et bord til tre, med blomster fra hagen, vi hadde naboen på besøk!

Og slik serverte vi disse deilige skivene indrefilet; med løk og poteter fra hagen, hjemmelaget bearnaise, og petit pois: franske erter fra boks. Deilig var det. Og med en Marqués de Cáceres Gran Reserva 2010 kan det vel ikke bli bedre.

Bearnaisesaus

Ingredienser:
4 teskjeer estragoneddik
litt finhakket fransk estragon
30 gram finhakket sjalottløk
10 knuste hvite pepperkorn
4 eggeplommer
250 gram klarnet, avkjølt smør
saften av en halv sitron
salt
Slik gjør du:
Ha eddiken estragon, sitronsaften, sjalottløk og pepperkornene i en tykkbundet kjele. Kok opp og reduser til halvparten over svak varme. Avkjøl.
Bland så i eggeplommene og 3 teskjeer kaldt vann. Varm forsiktig opp mens du rører og passer på at du kommer til overalt med vispen. Den skal ikke varmes opp til mer enn 65 grader. (Alternativt kan du, hvis du har, bruke en vannbadkjele, evt koke opp i vannbad med to kjeler.) Slå av varmen og visp i smøret litt etter litt, til du får en litt tykk saus.. Ha i hakket frisk estragon. Dersom den skiller seg rører du i en spiseskje iskaldt vann. Det pleier å gå svært så bra.

Print Friendly, PDF & Email