Gravet makrellfilet skritt for skritt

Du trenger ikke mer enn dette; en stor fin renset makrell, ben fjernet og så filetert med skinnet i behold. 2 ss hver av salt og sukker, litt kvernet pepper, og masse dill. Resten lager seg selv etter litt småpusling på kjøkkenet.

Dette lærte jeg av mamma, var ikke gamle karen, 12-13 år tenker jeg. Og siden har vi hatt det fra tid til annen. Deilig som pålegg og deilig til middag. Og svært enkelt å lage. Og akkurat nå har makrellen vært stor og fin, så da var det jo en god dag for gravet makrell, eller gravmakrell som vi også sier. Dekk et fat med salt og sukkerblandingen og legg godt med dill over.

Legg så den ene makrellfileten oppå med skinnsiden ned. Så strør du over salt og sukkerblanding, og legger over masse dill. Den andre fileten får et godt dryss med blandingen, før du snur den og legger den over den første.

Så blanding over ryggsiden og til slutt masse dill over hele fileten.

Tilslutt legger du en brødfjel eller noe lignende over fisken, og på toppen litt vekt; en smørboks eller tilsvarende, fylt med vann.

Etter ett døgn er gravmakrellen klar. Du kan gjerne snu den i fatet ved halvgått tid. Det gjorde ikke vi, og det går også helt fint. Ta av dillen, skyll salt av fisken og klapp den tørr med kjøkkenpapir (pat dry). Oppbevar den i kjøleskap i matplast el. Holder seg fint en ukes tid. Til venstre en deilig sennepssaus laget på grov Bergbysennep, hvit balsamico og jomfruolje.

Og slik ble den servert denne gangen, dvs vi sparte på en kvart filet til pålegg. Her servert med nyinnhøstede mandelpoteter fra hagen, litt smør til potetene, og sennepssaus. Deilig var det!

Ingredienser:
1 stor renset og filetert makrell
sukker og salt 50/50, og litt kvernet pepper
masse dill
mandelpoteter
smør
Bergby sennep, hvit balsamico og jomfruolje
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email