Marulk: Den lille manns hummer

Ulke spiser vi ikke i Norge. Selv om du ofte støter på navnet i fiskedisken eller restauranten. Da er det noe annet med marulk.

Myoxocephalus scorpius eller vanlig ulke er en fisk i familien ulker, og i nær slekt med knurren, sistnevnte en deilig matfisk.

Denne spiser du ikke! Det gjør ikke mange andre heller. Dette er ulke, eller Myoxocephalus scorpius. Den er i slekt med knurr, og det ser man på utseendet. Foto: Store Norske Leksikon.

Det du får når benevnelsen er ulke, er breiflabb eller marulk(Lophius piscatorius). Hvorfor og hvordan navnet ulke kom inn, er like merkelig som den norske opprettholdelsen av tigerreker som scampi! Breiflabb er også kalt den lille manns hummer. Fordi fiskekjøttets faste konsistens og hvite farge minner om hummer eller langusterkjøtt. Smaken ikke så mye. Denne benevnelsen passer kanskje ikke så godt i dag, prisen tatt i betraktning!

Breiflabb eller marulk. Når hodet er fjernet er det ikke så veldig mye igjen av fisken. Men godt er det. Foto: rekebua.no

For noen titalls år siden var dette en ufisk i Norge, i dag en dyr delikatesse! Slik blir en fisk som tidligere gikk på sjøen eller ble eksportert, en dyr fisk på de fineste restauranter. For utenfor Norge har den vært en skattet fisk i århundrer. Hodet fjernes, både på grunn av det stygge utseendet, og fordi det er transportkostnader forbundet med vekten av noe som allikevel kastes.

Her er 1 mellomstor breiflabbfilet for 2 ferdig. Legg merke til ansjosen som er spekket inn i fiskekjøttet.

Breiflabb med ansjos og pommes alumettes
Ingredienser:
4 små, eller 2 store breiflabb
16 italienske, greske eller norske ansjosfileter
70 gr. hver av gulrøtter, purre og stangselleri
60 gram smør
2,5 dl. fiskekraft
Salt, og pepper fra kvern
Olivenolje
4 hvitløksfedd
1 spskj. hakket persille
Slik gjør du:
Hver fisk spekkes med 4 ansjosfileter ( 4 i hver filetside ved 2 store fisker). Skjær grønnsakene i små terninger, og la dem bli blanke i smør. Ha i fiskekraften og la koke passe møre under lokk. Krydre fisken lett med salt, og kvern over pepper. Husk at ansjosen også avgir salt! Brun fisken lysebrun i varm olje, ha i 30 gram smør og hvitløkfeddene, og sett stekepannen i stekeovn ved 210 grader 10 minutter. Ta ut og hold fisken varm.
Kok inn grønnsakene med oljen/smøret i stekepannen, til en glatt fin konsistens. Ta ut hvitløken(selv spiser jeg den), og bland i eller dryss over persillen.

Pommes alumettes bak i bildet. Dette er søndagsmiddag, og slow food som ikke lages i en fei!

Pommes alumettes
Skjær potetene i tynne strimler, omtrent som julienne, og friter dem i 180 grader varm olivenolje. Ta ut med en sil/dørslag, og rist av overflødig fett. Legg tilslutt retten opp som på bildet.

4 Comments

    • Terje Dørumsgaard

      Så absolutt. Jeg skrev litt om den i artikkelen Forår i Skagen, som ligger på forsiden.

  • Ann-Helen Juve

    Du skriver om så mye spennende Terje, kanskje du også har litt informasjon om hvorfor det ikke er mulig å få tak i isgalt, havmus, skate, rognkjeks/kaill og o-skjell. Jobbet et par år på Fiskekrogen i Henningsvær, der både spiste og serverte vi det meste som kom fra havet, men det er dessverre flere arter jeg knapt har sett nevt siden. Jeg har fått servert skate vinger på restaurant men har aldri sett det i noen fiskedisk. Håbrann hadde vi også inne innimellom.

    • Terje Dørumsgaard

      Hei!
      Skal kikke litt nærmere på det, og kjenner jo alle fiskeslagene du nevner. Har spist alt du nevner bortsett fra havmus. Og det er jo topp fiskemat alt sammen! Rognkjeks laget jeg kaviar av. Har en artikkel om den som jeg skal legge inn når jeg får tid.
      Isgalt hadde de på Meny Saga en periode, og skatevinger har jeg kjøpt på en fiskebil som ikke har det lenger. Det er både synd og skam at vi ikke kan få tak i disse flotte produktene. Akkurat som med mye ferskvannsfisk også! Håbrann kjøper vi i Skagen, når de en gang i blant har hatt det der.