Villreker og kalmar

Rekene er renset for klør og det ytterst på hodet. Blekkspruten skal risses for at den ikke skal krølle seg så mye under fritéringen i jomfruolje.

Når du får kjøpt så store argentinske villreker har du noe godt i vente; saftige, smakfulle reker med både bitt og sødme. Og kalmar går godt sammen med rekene. Eller calamare, som disse blekkspruttypene er mest kjent som. De finnes langs kysten vår, men å få tak i dem i en vanlig butikk i Norge er vanskelig. Så dypfryste må være løsningen. ellers kan du jo kose deg med calamere når du er utenfor Norge.

Kok opp litt saltet vann, og legg i rekene. Vent til vannet er kokt opp igjen og trekk kjelen til side. La stå 3-4 minutter.

Vend rekene i hvetemel, og fritér dem i 170 graders varm jomfruolje. Snu gjerne med en pinsett for å få dem jevnt fritert.

Ta ut og legg på tørkepapir for at så mye som mulig av oljen får renne av. Salte rett før du serverer dem.

En god jomfruolje er noe av det beste du kan fritére i. 170 grader er passe temperatur. Oljen setter ikke smak som mange tror, og den kan brukes inntil 10 ganger dersom du filtrerer den i et fint dørslag etterpå. Og den er sunn. Oppbevar den i kjøleskap til neste gang. Billigere blir det ikke!

Kalmaren er risset med en skarp kniv, og skåret i passe biter. Rissingen forhindrer at de krøller seg så mye.

Kalmarbitene friterés ved 170 grader. De er ganske fuktige i seg selv, så 100% sprø får du dem neppe. Men deilige blir de.

Og så enkelt kan du legge opp; med en deilig majones eller aioli, et par sitronskiver, og som her; spiralloff stekt i stekeovn til lett brune som på bildet. Litt pepperdryss over det hele gjør seg.

Print Friendly, PDF & Email