Knurr er ikke surr! I Skagen.

Vanlig knurr eller gråknurr (Eutrigla gurnardus), og Rødknurr (Trigla lucerna) er to fisker vi ikke spiser i Norge. Av de to regnes rødknurren som den beste. Men den er mer sjelden å få. Vi kjøper ofte knurr når vi er i Skagen, der nede er knurhane som den heter, en vanlig fisk som spises av mange. Et fast og deilig smakfullt kjøtt, som er lett å tilberede. Bildet over viser gråknurr. Før fikk du både knurr, fjesing og ål på Bodilles kro i Skagen. Med nye eiere forsvant disse krorettene også der.

Gråknurr

VANLIG KNURR. Tegning: Wikimedia commons: Illustrations de Ichtyologie ou histoire naturelle générale et particulière des Poissons Bloch, Marcus Elieser, J. F. Hennig, Plumier, Krüger, Pater, Schmidt, Ludwig, Bodenehr, Moritz 1795-1797

Rødknurr

Rødknurr. Tegning: Wikimedia commons: Couch, Jonathan (1877) History of the Fishes of the British Isles, London: George Bell & Sons

Og dette er rødknurren. Begge knurrene knurrer når du tar dem opp i båten, så du er ganske sikker på hva det er du får når disse fiskene gir fra seg lyd fordi de føler seg truet.

Knurr, fjesing og ål på Bodilles kro

Slik fikk vi stekt knurr servert på Bodilles kro for et godt tiårs tid siden; med grønnkål, stekt tomat og bakt potet.

I gamle dager serverte de både knurr, fjesing og stekt ål på Bodilles kro i Skagen. I dag er den tiden over, Bodilles kro er blitt mer mainstream dessverre; signaturrettene forsvant etterhvert som nye eiere kom. I Danamark får du fremdeles tak i den fredede ålen, med den forskjell at den du får kjøpt er fra oppdrett. En så populær rett som stekt ål vil neppe danskene miste fra menyen sin.

Stekt flådd knurr

Slik selger de knurren hos Aavang fisk i Skagen; hode og haletipp fjernet, og flådd. Du får den sikkert hel dersom du ber om det, så kan du jo selv velge om du vil flå eller rense den på vanlig måte. Vi valgte denne, og tilberedte den rullet i brødrasp med salt og pepper, og stekt.

Knurren er vendt i brødraspen, og klar for å stekes i en blanding av jomfruolje og smør.

Så og si ferdigstekt knurr er klare for bordet om et par minutter. Et fast og deilig kjøtt med god fiskesmak. Litt ben, men de fleste er stekt så sprø at du kan spise dem.

Kantarell passer godt til stekt knurr, stekt i godt smør, og pepret godt. Litt salt er heller ikke av veien.

Soppen er ferdigstekt og klar til å fortæres.

Agurksalat er også deilig til knurr. Oppskrift lenger nede.

Danske aspargeskartofler, knurr, kantarell og agurksalat er dekket opp. Ledsaget av et glass god hvitvin, (Grüner veltliner).

Ingredienser:
2 knurr til hver
mandelpoteter
agurksalat
kantarell
jomfruolje og smør
salt og pepper
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Agurksalaten:
Snitt opp en slangeagurk med en ostehøvel eller mandolin. Dryss over grovt eller fint salt, og la saltet trekke ut væske en halvtimes tid. Skyll godt og kryst ut så mye som mulig av vannet. Lag en dressing av 2 spiseskjeer god olivenolje, 1 teskje sitron eller eddik, og kvern i litt pepper. Bland og server.

%d bloggere liker dette: