Svinestek med ugress

Så begynner det snart igjen da; brenneslen og løvetannen er klare til å overta deler av hagen. Lukes må det, men disse sunne ugressgrønnsakene kan vi absolutt ikke la vær å bruke i en eller flere gode matretter. Og det har vi gjort!
Dette er en dansk svinestek! Ja, jeg vet jo det: vi må kjøpe norsk! Og det gjøre vi jo også, men et par ganger i året er vi i Danmark, og da er det litt for fristende å ikke ta med en nydelig risset ribbensstek hjem. På tilbud som absolutt passer et par pensjonister: 89 Dkr. uansett størrelse på steken. Vi tok en stor en. Denne dagen stekte vi den helsprø, og serverte den med brenneslestuing og løvetannsalat. Ugresset må brukes som nevnt, det skal jo vekk uansett.

Salte og pepre steken godt, og stikk noen laurbærblader inn i rissene i den. Gni den også inn med salt og pepper under og på sidene! Denne ble utrolig saftig og god, og svoren ble sprø over det hele.

Brennesle og løvetann er plukket inn i fellesskap (kona og jeg). Fine unge brennesleblader og ditto løvetann. Nettopp skylt av og klare for videre bearbeiding. Brennesle er noe av det mest C-vitaminrike du kan spise, løvetann er litt som sikorisalat, en anelse bitter, men deilig. Nedover i Europa dyrkes den, og blekes med kurver satt over planten.

Ha litt vann og noe salt i en kjele og legg i brenneslen. Kok opp og la stå et par tre minutter. Kokevannet skal du senere bruke i stuingen.

Brenneslen er silt av kokevannet og finhakket, løvetannen er skylt av og delt opp smått.

Lag en smør og melblanding som til hvit saus, men bruk kokevannet til å spe med. Når den tykner har du i litt god fløte. Tilslutt har du i salt, pepper og revet muskatnøtt. La småkoke litt for å få vekk melsmaken. Avrund med en ss smør.

Løvetannen blander du sammen med en sjalottløk, og krydrer etter egen smak.

En dressing av jomfruolje og litt hvit balsamico er blandet i, og 2 hardkokte egg er delt i båter. Enkelt og svært så godt. Dryss over litt salt.

Og slik serverte vi denne deilige retten; med en brun saus laget av stekekraften, litt kalvekraft fra flaske og utrørt med maizena. Smaksatt med en ss cognac og avrundet med litt smør. Ved siden av hadde vi råskrelte kokte mandelpoteter og et godt glass Ripasso gitt av naboen, tidligere kjøkkensjef Per Arntzen, som eide Bø Vertshus med restaurant Grillen i sin tid.

%d bloggere liker dette: