Villreker og dorade

Tigerreker er egentlig et godt produkt. Dersom de er villfanget eller fra en sertifisert og aller helst økologisk oppdrett. Du finner imidlertid ikke mange av den typen i Norge. Disse to kjøpte vi på Citti markt i Kiel. Og sammen med doradefileter ble det et deilig lite måltid.

Tigerreke vill, og dorade

Disse to store tigerrekene er fanget utenfor kysten av Senegal, og altså ikke fra oppdrett. Doradefiletene kan være fra oppdrett. I Hellas er det oppdrett av dorade, og de kan du finne i enkelte norske butikker. Meny kan sannsynligvis skaffe det. En deilig fisk.

Kongereker,_edited-1
Dette er villfangete kongereker som ICA selger. Fra en bærekraftig produksjon utenfor Australia. Dette ønsker vi mer av i norske butikker!

Det du nesten uten unntak får kjøpt i norske matbutikker, er oppdrettsreker fra anlegg som driver rovdrift på Mangroveskogen verden over. Og ødelegger for fiskere og andre småprodusenter av både mat og annet.  Noe bedring har det vært de siste årene, men ikke så mye. Og Norge har trykket disse rekene til sitt bryst. Du finner dem under det tilsnekede matsvindelnavnet SCAMPI. Men det er det så absolutt ikke; det kan du lese mer om her:
Men så var det tigerrekene og doraden da.

Dorade stekes
Dorade, eller orata som det heter på italiensk, og dourade på fransk, er en deilig fisk med fast kjøtt og lite ben. Stek den først litt kraftig på skinnsiden, så snur du med kjøttsiden ned. Og serverer den med den sprø skinnsiden opp.

Tiger prawns, wildDe to store tigerrekene er renset, skallet er fjernet, og de er overstrødd litt salt og pepper. Så brunes de lett i litt god olivenolje, og skifter farge fra kjedelig gråhvitt til rosarødt.

Dorade og tigerrekertallerken
Så er det bare å legge opp som på bildet; en reke og en doradefilet til hver. Her servert med litt alkoholsvakt sitronøl.

Tigerreker og dorade

Ingredienser:
2 evt 4 villfangete tigerreker
2 evt 4 doradefileter
olivenolje til steking
litt sjalottløk og hvitløk
squash i skiver og halve, gule kirsebærtomater
Slik gjør du:
Vri hodet av tigerrekene, fjern skallet, og ta ut den sorte strengen langs ryggen. Skrap doradefiletene rene for skjell, dersom det ikke er gjort i butikken. Skjær 2 eller 3 snitt på skinnsiden.
Skjær squashen i skiver, og del tomatene i to. Finhakk sjalottløken og hvitløken. Brune squashskivene lett, og ha i tomatene, løken og hvitløken. La alt småsurre 5-6 minutterr.
Brun doradefiletene med skinnsiden ned, snu dem og stek ferdig kjøttsiden. Velg selv om du vil ha dem akkurat gjennomstekt, eller litt rå i midten. Tigerrekene steker du i olivenolje i ikke for sterk varme. Følg med underveis, de  må ikke overstekes. Du ser når de skifter fra gjennomsiktig til hvitt kjøtt.
Legg opp som på bildet. Fordel litt av stekeoljen rundt på talleerkenen.

Print Friendly, PDF & Email