Calamare og pasta

Calamare
Calamare, eller kalmar, til forrett. Servert med blekksprutpasta, sjalottløk, hvitløk, kirsebærtomataer og litt arrabiatasaus.

Blekksprut er langt bedre enn sitt rykte, og altfor lite brukt i Norge. Tiarmet og åttearmet er de to store gruppene. Blant de tiarmete finner vi akkar og kalmar langs kysten av Norge. I gode år er det blitt fisket opptil 10 000 tonn av denne delikatessen (akkar), som eksporteres sydover. Og kalmar får vel noen i trålen kanskje, men vi forbrukere får ikke tak i den. Men det er kalmar vi har prøvd i dag. I Tyskland. For vi har aldri funnet den fersk i Norge.

Calamare stekes
Det tynne rosafiolette skinnet er dratt av, innmaten er fjernet, og fangarmene tatt fra kroppen. Så surres calamaren i litt jomfruolje, og vips er den klar til å spises. Mørt og godt al dente-kjøtt.

Vi befinner oss i Tyskland akkurat nå, og der var det ingen problem å få kjøpt nyfanget calamare i butikken. Dvs. i fiskeavdelingen i Citti markt i Kiel. Du skal nok lete en god stund for å få tak i den hjemme. Blekksprut er av mange regnet som en delikatesse, og det finnes utallige tilberedningsmåter for dette deilige sjødyret, som i smak og konsistens kan minne om både hummer, reke og krabbe. Og med en fast og fin konsistens. Hvorfor jeg kaller det calamare og ikke kalmar? Rett og slett fordi det er navnet som er mest brukt i menyer verden over, (det viser til en måte å tilberede calamaro på). Akkurat som scampi, eller norsk sjøkreps er det i menyer utenfor Norge.

Calamaretallerken2
Calamare, eller kalmar, servert med blekksprutpasta. Et lite glass alkoholsvakt øl med sitron gikk forsåvidt greit, men ikke det beste vi har drukket. Men blekkspruten var deilig.

Calamaretallerken3Calamare med blekksprutpasta

Ingredienser: 2 personer
4 små calamares
200 gram blekksprutpasta, tørket
2 sjalottløk
noen ferske hvitløkkløfter
jomfruolje til steking
arrabiatasaus, (fås ferdig i butikken)
salt og pepper

Slik gjør du:
Dra hode og fangarmer ut fra kroppn. Klem ut innholdet i kroppen og kast det. Også de to “cellofanavstiverne”. Dra av det tynne, rosafiolette skinnet og skyll av, også innvendig. Klem  vekk delen hvor øynene sitter, og ta vare på de små fangarmene.
Stek blekksprutene over mellomsterk varme 4-5 minutter. Ta ut og la finhakket løk og hvitløk, tomatene delt i to, og arrabiatasausen surre med. Legg tilslutt blekksprutene tilbake et par minutter. Smak til med salt og pepper, og server med nykokt blekksprutpasta.
Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email