Laks med guanciale og asparges

Guanciale kjøpt på nettet fra Gutta på Haugen, her delt opp i passe små biter til vår lille laksemiddag.

Guanciale er nydelig til sitt bruk, og bruken er mangfoldig. Svinekjake eller kinn er gnidd inn med salt og krydder, vanlig er svart eller rød pepper, timian eller fennikel, og av og til hvitløk. Så modnes det i tre uker eller til det har mistet ca. 30 % opprinnelige vekt, akkurat som man gjør med annen spekemat. Smaken sitter som kjent i fettet, og når du steker det får du ut og frem den deilige sammensatte velsmaken fra fettet og krydderblandingen.

Utgangspunktet er klart; laksefilet, guanciale, hvitløk, asparges, og baguette eller gjerne en god loff.
Aspargesen skjæres av nederst, slik at det trevlete fjernes. De skrelles IKKE, smak og næring skal være med. Så deles den slik at du får aspargestopper til steking, og resten til aspargespuré.
Aspargestoppene venter du med, resten skjæres i biter som på bildet.
Jomfruolje i woken eller stekepannen, så har du i noen hvitløkkløfter og lar dem putre ved middels varme et par tre minutter.
Legg i aspargesen og litt hvitvin og la småkoke en 7-8 minutters tid.
Kjør så alt i stavmikser til en fin puré, smak til med krydder etterpå; salt og pepper fra kvern, og litt revet muskatnøtt er godt. tilslutt en liten klikk smør.
Steke guancialen sprø som baconbiter, og la aspargestoppene få steke i fettet til de skifter farge til mørkegrønne. Et par minutter!
Stek eller rist baguetteskivene på panne uten fett til de blir som på bildet.
Så steker du laksen med “undersiden” ned (der hvor skinnet har sittet) til den lyse fargen kryper opp til midten mens det stekes. Da snur du den og gir den 20 sekunder på til. Trykk litt forsiktig med stekespaden.
Fordel aspargespure utover tallerkenen som et speil.

Og slik ble denne velsmakende hverdagsretten med guanciale og asparges servert. Drypp litt av din beste jomfruolje over baguetteskivene.

Print Friendly, PDF & Email