Ufisk x 3. Ved to av dem

ulke_ny
Dette er vanlig ulke. Det er ikke det man i Norge har servert på restauranter eller solgt i fiskebutikken eller disken når det har stått ulke. Men den er absolutt spiselig, og i slekt med knurren. Og slik ser den jo også ut!

Breiflabb og isgalt var ufisk for ikke mange årene siden. Idag er breiflabb en dyr delikatesse, og isgalt er på vei til å bli det. Men ulke spiser man ikke i Norge. På tross av at matbransjen har latt oss tro det. Nei, det er marulk vi spiser. Altså breiflabb.

breiflabb, rekebua
Og dette er breiflabb eller marulk, som vi også sier. Tidligere en ufisk, idag en dyr delikatesse. Smakfullt fast og fint kjøtt. rekebua.no

Breiflabb er også kalt den lille manns hummer. Fordi fiskekjøttets faste konsistens og hvite farge minner om hummer eller langusterkjøtt. Smaken ikke så mye. Denne benevnelsen passer kanskje ikke så godt i dag, prisen tatt i betraktning! Slik blir en fisk som tidligere gikk på sjøen eller ble eksportrt, en dyr fisk på de fineste restauranter. For utenfor Norge har den vært en skattet fisk i århundrer. 

Isgalt, Foto- Wikipedia
Og her er isgalt. Også det en ufisk for ikke lenge siden, idag på vei til å bli en delikatesse, og det er den. Fast fint kjøtt som skiver seg ved tilberedning. Foto: Wikipedia

Breiflabb med mangold og safransaus

Breiflabb med mangold ingr
Flotte breiflabbfileter, mangold, kirsebærtomater, sjalottløk, hvitløk, rosèpepper, hvitvin, balsamico, og hasselnøtter er hovedingrediensene i denne deilige retten. Og selvfølgelig safran, og litt fløte til sausen.
Breiflabb med mangold med fløte
Breiflabbfiletene putrer ferdig sammen med løk og hvitløk, vin, safran og rosepepper. Og en skvett fløte.

Breiflabb, eller marulk, er en takknemlig fisk å jobbe med. Glem alt som har med ben å gjøre, bare skjær fra filetene på halestykket, og sett igang med tilberedning. Og for en deilig fisk, om ikke akkurat hummersmak, så iallfall deilig hummeraktig konsistens.
Hodet fjernes, både på grunn av det stygge utseendet, og fordi det er transportkostnader forbundet med vekten av noe som allikevel kastes.

Breiflabb med mangold 4 Ingredienser:
breiflabbfileter til 4
mangold eller spinat
kirsebærtomater
sjalottløk, finhakket
hvitløk, finhakket
litt chili i små biter
litt hvitvin
balsamico
safran
fløte og smør
Slik gjør du:
Ha mangold eller spinat i en stekepanne med litt smør. Ha også i hvitløk, chili og finhakkete hasselnøtter. La synke sammen og sett til side.
Stek fisken, som du vender i litt mel og drysser av,  i olivenolje med løken og rosepepper. Ha i hvitvin og fløte og la koke inn. Salte og pepre.
Tomatene  steker du i olivenolje, og tilsetter balsamico, salt og pepper. La dem bli myke.
Legg opp som på bildet.

Isgalt med bønner og paprika

Isgaltfilet
Hvitrosa, fine isgaltfileter, med litt kvernet salt og pepper over. Klar for stekepannen. Og vi steker selvfølgelig i god olivenolje.
Isgalt, paprika uten skinn
Paprikaen er akkurat befridd for skin, og klare til å skjæres i fine smale striper.

Isgalt, irettenIsgalt er en deilig fisk. Ikke for mye utpreget fiskesmak kanskje, så tilbehøret gir smak for å si det slik. I motsetning til det faste, homogene breiflabbkjøttet, skiver isgalten seg opp i fine skiver som på bildet. Her har vi brukt økologiske hvite bønner, paprika, og en hvitløksolje med basilikum.

Ingredienser:
4 fine isgaltfileter
1 boks økologiske hvite bønner
rød, oransje og gul paprika
litt fløte
olivenolje
hvitløk
basilikum, salt og pepper
Slik gjør du:
Stek fisken i god olivenolje. Sil av og skyll bønnene, ha dem i en liten kjele med olje. Ha i en skvett fløte, krydre og riv over litt muskatnøtt.
Del paprikaen i to på langs, legg dem med skinnsiden opp, på et bakepapir. Inn under varm grill til skinnet blir passe sort. Ta ut, og fjern skinnet med en pinsett el. Du kan også ha dem under kaldt vann før du tar av skinnet, men da må de varmes opp igjen:
Bland sammen litt olivenolje, finhakket hvitløk og finhakket basilikum.
Legg opp som på bildet.

 

%d bloggere liker dette: