Scampirestauranter i Norge

scampi-ingr

En italiensk restaurant i Norge uten scampi på menyen, er som en pølsebod uten pølser. En italiensk restaurant i Norge med tigerreker servert som scampi, er som en italiensk pizzarestaurant med Grandiosa. Det er ingen italiensk restaurant! Førstnevnte viser mangel på kunnskap om italiensk mat. Det andre viser at penger er viktigst, og stor mangel på mat og råvarestolthet. Ingen skal forresten fortelle meg at de serverer norsk sjøkreps dersom de har scampi på menyen i Norge. (Nephrops Norvegicus). FOR DET ER BARE DET SOM ER SCAMPI! OGSÅ I NORGE!
En råvare som bør ha beskyttelse for å få frem hva norsk sjøkreps er.

scampi-pakkeet
Disse er råfrosset på feltet, og en erstatning for levende eller rå scampi (sjøkreps). For slike finnes så og si ikke “på landet”. De du får kjøpt der eller her, er dessverre for det meste overkokt. Disse rødorange rå sjøkrepsene er en glede å jobbe med. Nesten som de levende eller helt ferske rå.

Dette er Nephrops Norvegicus, kjent over hele den seriøse matverden som scampi. Men ikke i Norge, så det må vel bety at Norge ikke er en seriøs matnasjon det da? Ja så absolutt, når det gjelder scampi. Her har rekeoppdrettsbransjen frekt og freidig satt navnet scampi på oppdrettsreker fra hele verden. De rekene som ifølge WHO er medansvarlig for at 40% av verdens Mangroveskog er borte.

scampi-koker
Hoder og klør fra scampi har fått koke med løk, hvitløk, tomatpure, litt hvitvin, en flaske italiensk tomatsaus, salt og pepper. Paven er først fjernet.

Og de har prøvd seg med vekslende hell utover i Europa. Egentlig en matsvindel av dimensjoner. Alt gjort for å ta ut mer penger på en råvare, velsignet og approbert av alle de norske matvarekjedene. Brukt en rimelig råvare for å spekulere i en dyrere råvares navn, ved å stjele den dyre råvarens verdenskjente navn! Vår egen norske sjøkreps` ry og renommè er ødelagt. I Norge! EN SKAM FOR MATNORGE!

scampiskall-knuses
Så er det tid for å hente ut kraft. Ta hodene og legg dem i en potetpresse. Press deretter kraft ned i en bolle. Det går greit med litt muskelkraft.

Det er helt greit å være verdensmester èn gang i året, etter å ha trent i flere måneder. Det er helt greit med stjerner både her og der. Og gjerne prostituerende kjøkkensjefer og kokker også for meg. Men det er IKKE det som kjennetegner et seriøst matland. Det er de rene gode råvarene, den daglige matlagingen, matstoltheten, mat og råvarekunnskapen, den riktige bruken av råvarene, det sosiale samværet, mors kjøkken, fars kjøkken, de seriøse spisesteders kjøkken, de seriøse matprodusenters varer osv. Det å godta matsvindel fordi ingen som burde tatt tak i det tør, viser hvor likegyldige vi egentlig er blitt, det viser den totale mangel på matstolthet. Stoltheten av å ha en helnorsk råvare som SCAMPI, i dette tilfellet. NEPHROPS NORVEGICUS.

scampiskall-knuses2
Dersom du har gjort en god jobb blir sjøkrepshodene ganske godt flatklemte, og under ligger den deilige kraften.

Saken om scampi er egentlig VELDIG enkel, kjære restaurant:
Slutt å bruke navnet scampi på tigerreker; kall dem tigerreker, kongereker og kjempereker, alt etter størrelsen. Som resten av verden. Men IKKE kall dem scampi, for scampi er BARE norsk sjøkreps. At kjedene vil være med på noe som viser et slikt lavmål av råvareforståelse, forstår iallfall ikke jeg!

kraften-helles-av
Sil av kraften eller suppen, og bruk en skje eller liknende til å presse ut så mye som mulig. Bland godt.
scampi-i-skaalen
Alt er helt av og suppen er klar. Nå gjenstår bare å la scampihalene få surre med noen minutter til de er akkurat gjennomkokt.

Å søke på nettet vil være ganske forvirrende, hovedsakelig fordi man i USA har en rett som heter Shrimp scampi. Dette er en måte å tilberede store reker på, det er ikke scampi som brukes. Fordi de er vanskelig å få tak i USA. Det betyr å lage reker THE SCAMPI WAY!
Retten Chicken scampi, betyr ikke at kylling er scampi!

scampi-skal-i-ovnen
Scampihalene er lagt i og fått småkoke i 3-4 minutter. De er klippet opp bak, og den sorte strengen er fjernet. Dersom du er i tvil; når scampikjøttet har skiftet fra gjennomsiktig til hvit er de ferdige.

Så for å konkludere; “italienske” restauranteiere i Norge bør ta seg et tak i nakken og enten rette seg opp og tørre å servere sjøkreps som scampi, eller dra seg selv ut på gaten og finne seg en annen jobb.

Scampisuppe med borettaneløk og hvitløk

scampi-i-egen-saft2

Ingredienser:
2 scampi, (sjøkreps) til hver
3 ss tomatpurè
tomatsaus på flaske

olivenolje
hvitvin

borettaneløk i biter
hele hvitløkkløfter
salt og pepper
italiensk persille
baguette

Slik gjør du:
Vri av hodene og klørne på scampiene. Legg scampihalene til side. Del opp borettaneløken og ha den i en kjele med olivenolje. La den surre seg blank sammen med hvitløkkløftene. Ha i tomatpurè og bland sammen. Ha i hvitvin og kok inn litt før du har i tomatsausen fra flaske. Så har du i hoder og klør og lar koke med. La alt småputre en 20 minutters tid. Sil av, og ta vare på løken og hvitløken. Knus hodene i en potetpresse eller spätzlepresse.
Bland alt sammen, krydre med salt og pepper, ha i scampihalene og la dem småkoke seg hvite. Legg opp som på bildet over. Ha i finhakket persille, og drypp eller spray over litt av din fineste jomfruolje tilslutt.

Og husk; meningen er ikke å kalle norsk sjøkreps for scampi i norge. Meningen er å ikke kalle oppdrettsreker for scampi!

%d bloggere liker dette: