Matblekksopp, med to deilige oppskrifter.

Matblekksopp, retten3

I år er det tre år siden matblekksoppen poppet opp på jordet vi brukte å høste den på. Men i år har bonden pløyet soppsporene inn i et hjørne, som det også var lett å komme til i. Så enda noen dager kan vi nok kose oss med denne absolutt smakfulle, deilige soppen.

478 Matblekksopp
Slik ser de ut, disse deilige soppene. Disse eksemplarene vokste i en hage, hvor jeg bare måtte komme og plukke, som hun sa, huseieren. Og det gjorde vi.

Matblekksopp

(Coprinus comatus)
Denne soppen plukker du i plastpose. Den eneste! Den går nemlig i blekk hvis den tørker. Matblekksopp trives godt på gjødslet fet jord, gjerne på en gressplen. Plukk de helt hvite soppene, og legg dem i vann når du er hjemme. Stek den i tørr panne, og tilsett smør når fuktigheten er borte. En av tilberedningsmåtene. Skjær alltid av det rosafiolette eller sorte. Og skrap gjerne skjellene forsiktig av.

Stekt matblekksopp med sjalottløk

Matblekksopp, nbløtlagt jpg
Soppen er renset og lagt i vann til den skal tilberedes. Helt hvit og fin i fargen.

Så smaksrik er matblekksoppen, at det skal mye til å ødelegge den med tilsetninger i retten. I denne oppskriften er det brukt sjalottløk, solsikkekjerner, parmesan og persille. Og det matcher helt fint.

Matblekksopp, ingredienser
Disse enkle ingrediensene gjør soppretten spennende og smakfull, uten å ta luven av den deilige soppsmaken.
Matblekksopp, tørkes av jpg
Soppen er tørket med kjøkkenpapir, og klar til å steke ut soppkraft i pannen. Kraften tilsetter du senere, eller i en suppe.
Matblekksopp, steker jpg
Bak ligger løken og solsikkekjerner, med finhakket persille. Foran soppen og parmesan. Snart ferdig. Når du steker soppen, heller du av kraften underveis, men tar vare på den feks til en suppe eller smakstilsetter i en saus.
Matblekksopp, stekt jpg
Alt er blandet, og den revete osten strødd over. Så får den stå litt og småputre, til osten begynner å smelte noe.
Matblekksopp, retten3
Og slik ser denne deilge retten ut. Her trengs ikke annen oppskrift enn den som ligger i bildene. Denne soppen må du unne deg å prøve hvis du kommer over den. Helt sikkert er det at den er sikker. Så sant den er helt hvit som på bildene over.

Matblekksoppsuppe

Matblekksoppsuppe,putre
La soppen, som du har skåret smått, få godgjøre seg i litt smør og oljeblanding til du har trukket ut kraft. Hell av kraften og ta vare på. Den skal tilbake.
Matblekksoppsuppe,nesten ferdig
Suppen er nesten ferdig, mangler bare persille på toppen. De sorte flekkene er kvernet pepper.
Matblekksoppsuppe
Klar til å inntas; noen dråper av din fineste olivenolje drypper du over. Gjerne to dråper trøffelolje også. Soppsmaken er der i godt monn allikevel.

Ingredienser:
1 liter god kraft, gjerne kylling
5-6 matblekksopper
persille
salt og pepper
smør og olivenolje
Slik gjør du:
Varm opp kraften, jeg brukte ferdig kraft uten tilsetninger, til å røre inn i kokevannet. Del soppen smått, og la den putre i smør og oljeblanding som på bildet over. Hdell av kraft etterhver, den skal tilbake igjen.
Ha kraften i soppkjelen og la småkoke i 5-6 minutter. Bland i kraften du helte av. Krydre etter egen smak, ha over finhakket persille, og avrund med noen dråper av din beste olivenolje. Gjerne et par dråper trøffelolje også.

Print Friendly, PDF & Email