Oksehale og flesk stuet i druer

Oksehale ingr
Her er ingrediensene slik jeg kjøpte dem: løk, gulrot, stangselleri, hvitløk, 2 laurbærblad, lettsaltet flesk, oksehaler og druer.

For noen dager siden så jeg en episode av Barnaby, hvor kona hans skulle stelle til en deilig middagsrett; Oksehale med saltet flesk og druer. En rett fra de franske vinmarkene kan jeg lese, men tydeligvis populær i England også. Og linken går til Namibia, men oppskriften kommer opprinnelig fra Elizabeth David, den populære britiske kokebokforfatteren. Så her kom jeg over noe som må prøves, og det har jeg gjort, om enn noe småforandret fra originaloppskriften.

Oksehale vannesBruk gjerne originaloppskriften, min er litt mer tilpasset hva jeg fikk tak i i butikken. Vi tar det skritt for skritt, og litt improvisering kan jo du også gjøre. Bildet over viser oksehalene lagt i bløt et par timers tid for å få ut litt blod. Her er det brukt frosne oksehaler som du kanskje kan se.

Oksehale gr sakerGrønnsakene er delt opp og sitrontimian og litt persille er hentet i hagen; timian under sneen og rester av persillen i drivhuset. Fordi jeg ikke hadde det i huset, glemte rett og slett å kjøpe det!?! Når dette er ferdig i ovnen er det stort sett bare urtene og gulrotskivene som er noenlunde hele. Resten blir mer eller mindre kokt bort.

Oksehale steg 1Flesket i litt store biter, jeg elsker langtidsstekt eller kokt flesk, derfor bruker jeg en god del mer enn oppskriften. Så er grønnsakene lagt over. La dette småputre til fett flyter godt ut fra flesket.

Oksehale steg 2Fettet ligger utover i stekepannen, og det er tid for å legge på oksehalene og krydderkvasten, som du har bundet sammen med litt bomullstråd. Over dette legger du druene, som du har krystet litt med en gaffel først. Jeg brukte en halv kilo, men bruk gjerne 900 gram som i nettoppskriften. Så er det klart for 3 1/2 time i ovnen ved 140 grader. Jeg var litt sent ute, så jeg brukte 160 grader i 3 timer. Det gikk fint.

Oksehale steg 4Legg to lag bakepapir over kjelen eller som her; den store stekepannen. Legg så på lokk.

Oksehale steg 3Etter 1 time i ovnen så retten slik ut. Druene har begynt å sprekke, og den deilige saften blander seg med resten av ingrediensene. Mye sødme og akkurat passe syre fant vi ut senere.

Oksehale ferdig3 timer er godt, og retten er ferdig. Fjern urtekvasten og legg opp på tallerkenen. Vi brukte mandelpoteter ved siden av, melne og gode og de beste til å suge opp den gode sausen. Selv knar jeg gjerne potetene litt i sausen, det er jo deilig, om ikke akkurat noe man gjør i finere selskap. Men dette ble jo bare spist av oss to hjemmesittere.

Oksehale retdtenOksehale, lettsaltet flesk og druer. Dette skal gjøres oftere. Deilig vintermat når kulda setter inn, og kveldsmørket er der allerede ved firetiden om ettermiddagen. Vel, den smaker sikkert like godt andre tider på året også. Som følge hadde vi en deilig flaske Bordeaux. 2 glass til hver som sunnjetsreglene sier.
Vel bekomme, eller kanskje

Bon appetit!

Print Friendly, PDF & Email