Fransk på lokalnorsk

Choucrote råvarer
På bildet ser du fra venstre; choucroute (sauerkraut), riesling fra Alsace, saltet og røkt svineknoke av eplegris fra Sauherad, produsert på Vinje slakteri, så bacon fra Edland Kjøtt på Haukeli, ved siden av lettsaltet sideflesk fra Vinje Slakteri. Foran pølser fra Finsbråten. (Fikk ikke tak i Telemarkspølse).

Choucrote Alsacienne er en av Frankrikes mest kjente retter. Den er fra det tysktalende Alsace, hvor kraftig, og god bondekost brukes mye. Og siden det tydeligvis er vinter enda, har vi prøvd denne vinterlige retten. Choucrote, eller sauerkraut må du kjøpe ferdig, hvis du ikke lager det selv. Kålen er innkjøpt ferdig, men resten er så lokalt som det kan bli. Det vil si; fra vakre Telemark. VI TAR DET SKRITT FOR SKRITT!Nederst i innlegget ligger fullstendig oppskrift fra Alsace, litt anderledes enn denne.

Choucrote i kjelen
Først lar du løk surre i ande- eller svinefett. Så har du i sauerkraut fra boks (bildet), noen enerbær, nellikspiker og laurbærblader. Tilslutt tilsetter du en god skvett Riesling fra Alsace, og ditto god kjøttkraft, gjerne kyllingkraft.
Choucrote kjøttet
Så fyller du på med kjøttet, hele retten skal koke 2-3 timer, litt avhengig av mengde. Over det har du på mer sauerkraut. Så får alt koke en times tid.
Choucrote kjøttet 3
Etter en time legger du i pølsene og potetene. Du kan gjerne også snu de største kjøttstykkene slik som vi har gjort med svineknoken.
Choucrote ferdig
Her er retten ferdig, og klar for servering. Så er det å skjære opp kjøttet, og legge opp på tallerkenen.
Choucrote kjøtt skjæres
Den store og flotte svineknoken fra eplegris er klar til å skjæres opp.
Choucrote fatet
Og slik ble denne deilig retten lagt opp på varmt fat. Gjestene forsynte seg selv.
Choucrote retten
Jeg er veldig glad i kokt sideflesk og bacon, men det ligger svineknoke under pølsesnabben. Til høyre grov sennep fra Bergby i Skien, og hjemmesyltet agurk.

Choucroute som hos Haeberlin

(les hele artikkelen om Alsace her)
Alsace, choucrote Ingredienser:
Et godt stykke røkt svinekam (1 lettsaltet, røkt svineskulder)
500 gr. bacon (røkt bogspekk)
250 gr. lettsaltet flesk
2 salte svineknoker
100 g svinefett (gåsefett)
og 20 enerbær
2 vossakorv (pølser fra Colmar)
2 røkte middagspølser (pølser fra Montbèliard)
1 teskje timian, 1 laurbærblad, 1 nellikspiker
1 teskje koriander, 1 teskje grovknuste pepperkorn.
2 store bokser sauerkraut (2kg. frisk)

Slik gjør du:
Oppskriften er egentlig med frisk sauerkraut, og langt mer komplisert enn her, men som en smak av Alsace er den brukbar. Legg det salte kjøttet i vann over natten. Ha alt kjøttet unntatt pølsene i en kjele med vann som dekker. Ha i krydderne(gjerne i en gasbindpose) og la alt koke i 1 1/2 time. Legg i pølsene de siste 20 min. (bare trekkes). Varm svinefettet i en kjele, ha i sauerkrauten og enerbærene. La småputre de siste 20 min. av kjøttets koketid. Legg opp fatet med sauerkraut og kjøttet med pølser fordelt rundt og over kålen. Kok poteter med skallet på, skrell og server. Til denne retten passer en riesling, feks fra Trimbach.

Sauerkraut (gjæret kål)

I en trebutt eller stenkrukke legges grønne blader fra et kålhode. Over legges lagvis finsnittet kål og grovt salt.Til slutt en håndfull salt og et par enerbær. På toppen en ren klut og alt dekkes med et lokk som har samme diameter som butten. På lokket legges en tung sten som skal presse ned kålen slik at den dekkes av laken som dannes i løpet av natten. Etter to – tre uker er den ferdig. Pass på at kålen er dekket av laken hele tiden! Fyll eventuellt på vann. Kålen kan brukes som den er, men når den blir gammel må den ligge 30 min. i kaldt vann før bruk. Følg ellers oppskriften for koketider. (normalt èn til halvannen time ved 180 grader)

Print Friendly, PDF & Email