Scampi på tysk, med deilig oppskrift!

Scampi fra Seafood_edited-2

”Under sitt italienske navn Scampo, (flertall: Scampi) er den også hos oss langt mer kjent enn under sitt tyske navn Kaisergranat.”

(fra det tyske praktverket Seafood). Men også i Tyskland har scampimafian forsøkt seg med forfalskninger. Det gjør man oppmerksom på i det andre tyske praktverket “Shrimp, Hummer und Langusten”, fra forlaget Teubner, i serien Kjøkkenleksikon.

Skylden for at oppdrettsreker og scampi forveksles, har useriøse butikker, som benytter seg av kundenes manglende kunnskap. De setter navnet scampi på rekene, for å ta ut en høyere pris. Og det igjen kommer av den klare prisforskjellen på disse to produktene.
En løsning på problemet er vanskelig å finne, fordi butikkene (kjedene her i Norge) ikke vil det. De frykter sine høyere inntekter.

Fra boken Shrimps, Hummer und Langusten fra forlaget Teubner

Reker og scampi (norsk sjøkreps), hører zoologisk til forskjellige familier. Å forveksle dem er svært vanskelig; Sjøkrepshaler blir nemlig ikke solgt uten skall, bare som hele ferske dyr, eller som rå haler med skall. Og som råfrosne, hele dyr. Sjøkrepshaler selges heller ikke råfryste uten skall, men fåes klare til fritering, i brødrasp (breadcrumbs). I tillegg er scampi (norsk sjøkreps) rød-orange både som rå, og kokt/stekt.

Fische und..._edited-1
Omslaget til det tyske praktverket Fische und Meeresfruchte, har bilde av scampi. Eller norsk sjøkreps som vi sier. I bokens oppskrifter er det uten unntak bilde av norsk sjøkreps når scampi er i oppskriftene.
10. Scampi med olje og salt2
Dampet scampi med jomfruolje og fleur de sel servert med en god italiensk hvitvin. Scampi (sjøkreps) fra Seashell AS.

Dampet scampi

Ingredienser:
4 store rå eller råfrosne scampi (sjøkreps)
litt fingersalt
din beste jomfruolje
toast av baguetteskiver brunet i jomfruolje
Slik gjør du:
Damp scampien hel i en fiskekjele. Del dem på langs, ta ut den sorte strengen og paven, og legg opp som på bildet. Drypp over litt av din fineste olivenolje for smakens skyld. Det matcher godt. De kan også deles før du damper dem. Pass da på å ta dem akkurat i det de skifter fra gjennomsiktig til hvitt kjøtt.
Får du bare tak i små scampi, deler du dem på langs, tar ut paven og damper dem. Server gjerne bruschetta med litt revet hvitløk og olje. Eller bare bruschetta brunet lysebrun i stekeovn.

Print Friendly, PDF & Email