Hummer Thermidor er også nyttårsmat!

Hummer thermidor, deler_edited-1

En god hummer skal man ikke rote for mye med. Litt majones, sitron og god loff er jo deilig. Men på den annen side; hummer thermidor er vel kanskje den mest kjente hummerretten i verden. Og den roter med hummeren! Men allikevel, vi omstiller oss til denne litt kraftige retten også. For egentlig er den kjempegod!Utenom sesongen får vi kjøpt canadisk oppdrettshummer i flere størrelser. Den beste er rundt halvkiloen. Og er du heldig hender det at den selges med rabatt litt før den går ut på dato. Og da er jo tiden inne for å spise den. Samme dagen. Norsk hummer er vanskeligere å få tak, men får du det, kan du godt gi på hva pris angår! Frøya sjømat i Oslo kan levere, til 2013 nyttåret, men da må du ta kontakt NÅ! Kanskje er det utsolgt alt.

Lobster Thermidor

ble skapt i 1894 på Marie, en Paris-restaurant i nærheten av teateret Comédie Francaise, som en honnør til åpningen av teaterstykket Thermidor av forfatteren Victorien Sardou. Navnet tok stykket fra den franske republikanske kalenderens sommermåned, altså Thermidor. Oppskriften er egentlig ment brukt ved helt spesielle anledninger. Og nyttårsaften er jo akkurat det.

Hummer thermidor, igredienser2
Her er ingrediensene. Men, som med de fleste oppskrifter; det finnes flere «originale» oppskrifter.

Ingredienser:
1 stor hummer 800 gram, eller 2 på rundt 400
2 spskj. cognac
25 gram smør
2 sjalottløk
120 gram sjampinjong i tynne skiver, eller små biter, velg selv
1 dl. god fiskekraft
1,2 dl fløte
1 teskje dijonsennep
2 piskede eggeplommer
1 spskj mel
3 spskj tørr hvitvin
3 spskj revet parmesan
Salt, pepper og cayennepepper
Slik gjør du:
IKKE bruk salt dersom du bruker canadiske opptinte hummer!
Del hummeren i to og fjern paven. Ta vare på hodeinnholdet. Ta kjøttet forsiktig ut, og skjær det i små terninger. Legg det i en bolle og ha over cognacen. Sett i kjøleskap. Rens skallene.

Hummer thermidor, skallet

Når du tar ut kjøttet; vær forsiktig, hode og hale skal henge sammen, selv om det ikke er mye å henge sammen i. La løk og sopp putre i smør til løken blir blank. Rør i mel og cayennepepper etter egen smak. Rør eller bland godt i 2 minutter. Hell i varm kraft, lit av gangen, kok til det tykner. Rør så i fløte og sennep. Krydre. NB! Husk, ikke salt hvis canadahummer. Rør i eggeplommene i halvparten av sausen, det gjør du fint på den ene halvdelen av pannen. Bland så med resten. Rør i vin og smak til. Rør tilslutt kjøttet inn i sausen, fyll hummerskjellene, strø over parmesan, og gratiner i ovn. Voila!

Hummer thermidor, klar til gratinering
Skallene er fyllt, og klare til å gratineres.
Hummer thermidor,
Og slik ble resultatet.
Print Friendly, PDF & Email