Dorade med stekte poteter


Dorade som vi har begynt å kalle denne fisken her hjemme er en deilig fisk med fast kjøtt (Sparus aurata). Eng: Sea bream, Ty: Meerbrasse, Fr: Dorade, It: Orata/Pagro, Sp: Esparido. Dorade er en fisk i havkarussfamilien,  en oval fisk med sidelangs flat kropp med bratt panneprofil, og liten munn med store lepper.  Den er vanlig i den varme delen av det østlige Atlanterhavet og Middelhavet, men er ikke funnet i norske farvann hittil. Mellom øynene har den et bredt «gullbånd», som blir blast når den dør (derfor blir den også kalt goldbrasse på tysk).
Kjøttet er hvitt, fast og velsmakende. Du finner den i matkjedenes fiskedisker som oppdrettsfisk, blant annet fra Hellas. Den oppdrettes hele året, men fersk sies den å være best fra juli til oktober. En deilig fisk både som grillet og pannestekt i olivenolje med rosmarin og sitron. Skjellene må skrapes dersom du liker sprøstekte skinn. Beregn én fisk til hver hvis du kjøper oppdrettsfisk. På bildet stekes potetbiter sammen med fisken. Her er oppskrift på Dorade med linser.
Som tilbehør forsøkte vi denne røkte og krydrete paprikasausen.
Og slik ble denne enke retten servert; med de stekte potetene, paprikasausen, og jomfruolje iblandet litt persille. Vi hadde igjen et glass Pouilly Fuissé til hver i en flaske fra dagen før. En fantastisk vin.
Print Friendly, PDF & Email