Bacalao med trompetsopp

Bacalao raavarer
Her er det igrunnen mye godt; løk, hvitløk og tomater fra hagen, gul trompetsopp fra skogen, klippfisk fra havet, tomatpure og soltørkede tomater, og et par søtpaprikaer. Pluss litt finhakket chili.

Noe av det beste Norge kan by på fra havet er stokkfisk og klippfisk. Eller stoccafisso og bacalao som man sier i Italia. Nå lages det jo bacalao av begge disse tørrfisktypene, Bacalao betyr torsk i Veneto, og stoccafissonavnet brukes over hele landet. Jeg slutter, som nevnt mange ganger før, aldri å undre meg over hvorfor vi forlot stokkfisknavnet her hjemme. Når man bruker det både i Italia, Frankrike, England og Tyskland? Og når det er et norsk navn!

Tomat og chili
Grovhakk de soltørkete tomatene, ha litt vann i tomatpureen og bland. Chilipepper er en selvfølge til denne retten.

Men nok om det, det er vel bare jeg som mener det allikevel. Fra havet ja; vi har utrolig mye vi kan by på fra havet, vi gjør det bare ikke. En 7-8 fiskeslag er det du må ta til takke med i fiskediskene idag. Pluss noen få skalldyr og bløtdyrslag. Sånn er det bare.

Trompetsopp
Før du har soppen i kjelen, steker du den i litt olivenolje. Akkurat nå er det vinter, så da kan du jo bruke fryst sopp, eller erstatte den med sopp fra butikken, shitake for eksempel.
Bacalao med trompetsopp i kjelen
Det meste av ingrediensen har fått stå og putre, så det siste vi legger i er fisken og soppen. Så får det godgjøre seg til vi synes det er passe.

Til sjøs var bacalao nesten en ukentlig middagsrett, og jeg tror ikke mange ble lei av den av den grunn. Det er noe eget med denne retten, en slags harmonisk blanding av smaker de fleste liker. Men for mye ben er ikke særlig populært. Så sikre deg benfri klippfisk. Idag er utvalget bra, fra de rimeligste blandingsstykkene med halebiter, til den fineste benfrie loin. Firmaet Dybvik har gjort en kjempejobb for klippfisken. Og det takker vi for.

Bacalao med trompetsopp1
Legg opp som på bildet, dypp brød i den deilige sausen, og bruk gjerne litt godt smør på det du ikke dypper.

Bacalao med gul trompetsopp

Ingredienser:
Klippfisk til 4 personer
4-5 litt store rødløk
noen hvitløksfedd
3-4 søtpaprikaer
3 ss tomatpure + litt vann
3 ss soltørkete tomater
sopp etter eget valg, lett brunet
litt finhakket chili
olivenolje, salt og pepper
godt bondebrød til å dyppe og spise ved siden av
Slik gjør du:
Legg klippfisken i vann som det står på pakningen. Fjern evt skinn og ben når den er oppbløtt.
Ha litt oilivenolje i en kjele. Del opp tomatene, skjær løken og hvitløken i skiver, det samme med paprikaen. Finhakk litt chili, og legg i de hakkete soltørkete tomaten. Hell over den utrørte tomatpureen og litt mer olivenolje. Rør rundt litt. La småputre en halvtimes tid.
I mellomtiden bruner du fiskestykkene lett i olivenolje, 8-10 minutter, vend dem gjerne i litt mel, og rist av først. Når halvtimen er gått har du i fisken og soppen, blander det forsiktig, og lar det småputre 5-10 minutter. Legg opp, og server med godt bondebrød, Øl passer godt ved siden av, eller den østerriske vinen Allram. Eller en god eplemostfra Telemark!

Print Friendly, PDF & Email