«Scampi»: Produsentene og kjedene.

Tigerreker

Og så kom oppdrettsrekene til Norge!

”Når varmtvannsreker kalles scampi i Norge skyldes det at næringen her har valgt dette som navn for varmtvannsreker”,

forklarer daglig leder i Polar Seafood, som også produserer under merket Godehav, til COOP og Reitangruppen. ”Bransjen” har altså valgt det italienske navnet på norsk sjøkreps, som navn på oppdrettsreker fra Asia, Afrika, Australia og Sør-Amerika! KALLER MAN IKKE SLIKT KARTELLVIRKSOMHET DA? NÅR HENSIKTEN ER Å TA UT MER PENGER PÅ PRODUKTET, OG EN HEL BRANSJE «BLIR ENIG»! For det er vel ikke kunnskapsmangel som har fått dem til å gjøre dette; en hel oppdrettsrekebransje mener jeg!

Scampi, store
Dette er scampi, uansett hva smarte produsenter,  importører og kjeder prøver å innbille deg. Det har aldri vært noe annet, og kan aldri bli noe annet. (Nephrops Norvegicus.) Bildet: teinefangete scampi fra Seashell AS på Frøya. Et flott produkt!

De har valgt navnet på et av verdens dyreste skalldyrprodukter, kjent som scampi over hele verden, på de billigere oppdrettsrekene de produserer. FOR Å TA UT EN HØYERE PRIS. Dette er svindel med råvarer!

Om de kaller dem Panaeus monodon, Penaeus vannamei eller noe annet; det er fremdeles reker, og ikke en kreps. De fleste oppdrettsanleggene er med på å ødelegge mangroveskogen i sydøst- Asia, Indonesia og Sør-Amerika. Og regnes som en større katastrofe enn regnskogens. 
(Mitt anliggende er imidlertid at navnet scampi fjernes på rekene! Jeg informerer allikevel om problemene for mangroveskogen.)

Og her er flere merkelige ting fra produsenter, importører og kjeder:

Scampitøys2
Slik selges kongereker i Norge! Men ikke i Danmark, eller resten av verden. Produsent:  Nordic Seafood, Hirtshals.

Alt av emballasje på oppdrettsreker som selges i Danmark er uten scampinavnet. Det er først når pakningene ligger i disken her hjemme i Norge, at du vil finne navnet. Bransjen har altså valgt det her hjemme. Og det ligger det jo penger i!

1. Polar Seafood: 
Scampi er en fellesbetegnelse på varmtvannsreker, og mesteparten av oppdrettet skjer i Asia. Scampi passer til de fleste anledninger og blir av mange sett på som en delikatesse.

2. COOP, etter en henvendelse til dem.
Scampi har etter hvert blitt etablert som handelsnavnet på en rekke rekearter av (primært) tropisk opprinnelse. Vi vet ikke hvorfor det har blitt sånn og er enig i at man heller burde benytte de mer korrekte navnene tigerreker, kongereker, kjempereker, etc. Vi tar din henvendelse til etterretning og vil sterkt vurdere å gå over til å bruke mer korrekte betegnelser i framtiden.
Men ikke sterkt nok, ingenting har skjedd!

3. Rema 1000
har aldri svart på henvendelser.

4. Norgesgruppen:
Fiskemannen er Norgesgruppens eget merke:
”Tigerreke, eller scampi, har gått fra å være et eksotisk produkt til å bli en vanlig middagsingrediens i det norske kjøkken”.

5. Sletten fisk:
Scampi kokt, rå, pillet, med skall, med eller uten haletipp er råvarer som kan brukes til de fleste retter. Penaeus Monodon er det latinske navnet på scampien.

Distribueres i dag i dagligvaremarkedet av ICA supermarked, ICA Maxi, ICA Nær og RIMI.
(Fra hjemmesiden deres.)

Her har man satt oppdrettsrekens latinske navn på scampi, som på ingen måte er reker. Ren matsvindel!

  1. ICA Norge, etter en henvendelse til dem.
    Vi er klar over denne problemstillingen. I Norge har det blitt sånn at tigerreker kalles scampi både blant kunder og leverandører, selv om det er som du sier at det italienske navnet for norsk sjøkreps er scampi. Jeg tar meldingen din videre til innkjøpsavdelingen.

ICA-foerst-ute-med-baerekraftig-scampi_articlefull

De har senere kommet med sertifiserte oppdrettsreker (kongereker), fritt for scampinavnet på pakkene, (bildet over). Men selger fremdeles andre oppdrettsreker under navnet scampi.

Sertifiserte kongereker med vaktelegg.Kongereker mede vaktelegg

Ingredienser:
8 kongereker fra ICA
10 asparges
4 vaktelegg
15 kirsebærtomater
persille
2 sjalottløk og 5 hvitløkkløfter
jomfruolje
salt og pepper
Slik gjør du:
Sertifiserte reker er bedre enn ingen reker. Svindelmat kjøper jeg IKKE.
Lag først tomatblandingen: Stek løk og hvitløk gylden, grovhakk persillen, legg i, og la alt putre litt. Ha i tomatene og stek til de faller litt sammen, men fortsatt er litt faste. Aspargesen koker du forsiktig opp i en stekepanne med saltet og en anelse sukret vann. De er ferdige når fargen skifter til mørkegrønn, etter 3-4 minutter. Kok vakteleggene 5 minutter. Skrell dem og del i to. Kongerekene tines. Så fjerner du skallet, tar ut den sorte strengen, og steker dem litt i olivenolje.