Provencalsk kylling. På norsk!

Fjærfe i AntibesNår vi er i Provence, spiser vi provencalsk, altså med deres råvarer. Men ingen sier at vi ikke kan spise provencalsk i Norge. Med norske råvarer. Kylling for eksempel. Da er vi liksom begge steder. Torghallen i Antibes har et flott utvalg av nyslaktet fjærkre, både oppdelt i fine serveringsstykker, og hele fugler.

Bondegård i Pr van Gogh
Også i baklandets Provence bugner det av gode råvarer. Bildet er malt av van Gogh og heter «Bondegård i Provence»

Denne oppskriften er fra baklandet, og vi har gjort den med norske kyllingbryst fra Holte gård. På bildet ser du både oppdelt kylling og and, og flotte ferske, hele kyllinger i flere versjoner. Også en ”gullkvalitet” med Omega 3 tilsatt i foret. 

Kyllingbryst og traktkantarell råvarer
Smør, oppbløtt traktkantarell, hvitvin, olivenolje, sjalottløk, fløte, og purre. Mer trengs ikke til denne deilige retten fra Provence.

Egentlig er oppskriften med morkler, men det er det jo vanskelig å få tak i nå. Hermetiske på glass er jo et alternativ. Vi har brukt tørket oppbløtt traktkantarell. Og godt ble også det.

Kantarell i Antibes
Høsten bugner av markens grøde i torghallen i Antibes. Også fersk kantarell og traktkantarell selvfølgelig.

Morkler er jo egentlig vårens sopp i Provence. Litt finner vi av den her hjemme også, men vi bruker den ikke mye i Norge.

Kyllingbryst og traktkantarell saus2
Det meste er lagt i, og blandingen får småputre litt før vinen, og senere fløten has i. Kyllingbrystene holdes varme i mellomtiden. Litt hvile er jo godt for dem.
Kyllingbryst og traktkantarell saus
Etter et par minutters koking med fløte, ser den slik ut. Fløten skal bare gi en litt bedre konsistens og smak.

Kyllingbryst og traktkantarell2

Dette smakte faktisk nydelig! Noen kaller smør og fløte en litt lettvint måte å få en rett god på, men det blåser vi i. Den skal jo være god.

Kyllingbryst i traktkantarellsaus

Ingredienser:
4 kyllingbryst
2 spsk olivenolje
salt og pepper
2 spsk smør
1 stor eller 2 små sjalottløk
1 purre
100 gram tørket, oppbløtt traktkantarell, alternativt hermetiske morkler
1,5 dl. hvitvin
5 spsk fløte
Slik gjør du:
Stek kyllingbrystene lysebrune i oljen. Salte og pepre. Hold dem varme.
Smelt smøret, legg i sjalottløken og purren i skiver/ringer. Legg også i soppen. La dette småputre 5-8 minutter, før du heller over vinen. Kokk noen minutter til og krydre med salt og pepper. Tilslutt har du i fløten, og koker inn 1-2 minutter. Legg opp og server. En god musserende hvitvin går godt til denne. Vi brukte en deilig Cremant de Alsace.

Print Friendly, PDF & Email