Skrei på alsaciensk

I Alsace, det tyskpråklige området i Frankrike, finner du ofte kraftig tysk kost på menyene. Denne retten er egentlig ikke så kraftig, men litt fet kanskje, det brukes mye smør i den. I fattige tider brukte man rimelige ingredienser for å drøye maten, men denne retten virker på ingen måte fattigslig, bare god. Oppskriften er fra boken «Die elsässische küche» fra 1979, hvor husmoren fremdeles regjerte i kjøkkenet. Navnet på retten er Torsk på husfruens måte. Vi har brukt deilig skrei; det er jo tross alt skreitid nå!

Det viktigste til denne retten er fin skrei, gode poteter, masse løk, og godt med brødterninger. Og den er egentlig lett å tilberede. Melken kan brukes i kokevannet dersom du koker fisken først, men det trenger du ikke fant jeg ut etterhvert.

Del skreien opp i passe firkanter eller terninger. Salt gjerne litt på den før du deler den opp, alternativt salt godt og skyll av etter et kvarter.

Kok mandelpotetene nesten ferdig, og skjær de pent i skiver.

Løken blancherer du til den blir blank, det er jo vitsen med å blanchere også!

Vi brukte toastloff, og skjærer av skorpen, deretter i små firkanter. Akkurat de tar vår kjekke NicerDicer seg av. Til høyre meierismøret som skal smeltes og helles over retten.

Brødbitene bruner du sprø i smør eller blandet med litt jomfruolje før retten «samles sammen». De forblir sprø også etter at retten er tatt ut av ovnen.

Alt er lagt lagvis i den ildfaste formen, og skal nå overhelles lettbrunet smør før formen settes inn i 180 graders stekeovn en 15-20 minutters tid.

Den deilig fiskeretten er ferdig og lagt opp på den litt fargerike tallerkenen med bilder av forskjellige urter. Matboken fra Alsace anbefaler en god Riesling eller Tokayer.

Ingredienser: (til 4 personer, vår rett er laget litt mindre)
1 kilo fersk skrei
3 løk
400 gram poteter
300 gram loff
250 gram smeltet smør
Slik gjør du:
Salt skreien godt og skyll av etter et kvarter, eller salt over med litt fingersalt. Del opp i passe biter. Skjær løken i skiver, eller grovt. Skrell potetene og kok de nesten ferdig; skjær i skiver. Skjær vekk skorpen på brødet, og del opp i passe firkanter som på bildet lenger opp. Brun dem lettbrunte og sprø i litt smør.
Smør et ildfast fatt og legg opp; først løken, så potetene, så de brunede brødbitene og til slutt legger du over fiskebitene. (Se bildet over.)
Det smeltede smøret heller du fint over hele formen. Sett så inn i 180 graders ovn i 15 til 20 minutter. En god Riesling eller Tokayer anbefales i boken.

Print Friendly, PDF & Email