Scampi. Hvorfor i Norge?

Scampitøys2
Nordic Seafood, med riktig navn på engelsk, dansk, tysk, svensk og finsk. MEN IKKE PÅ NORSK! Vi har fått særtrykk på posen. Hvorfor lot vi dette skje?

Hvorfor i all verden var det i NORGE dette begynte? NORGE, som har fostret det fantastiske skalldyret Scampi, eller norsk sjøkreps som vi sier. Navnsatt som Nephrops Norvegicus av Linnè i 1758 fordi det bare var i Norge det ble fisket. NORGE, som i sin tid satte scampi ut i Adriaterhavet, og på den måten skapte Middelhavets beste skalldyr: Kvarner scampi.
NORGE, som heller enn å ødelegge det, skulle ha beskyttet verdens mest kjente skalldyrnavn.  SKAM DERE!!!

“Det står jo på posen”

Scampi_Crispy_1kg Øfas, 22 sorter
Scampi crispi, står det på posen fra ØFAS. I posen ligger det oppdrettsreker fra Østen. Altså slett ikke scampi!

Det står mye rart på dagens matposer. Ofte riktig, men ofte også helt feil, som med scampi. Ingen poser med navnet scampi, inneholder scampi i Norge. De inneholder oppdrettsreken Penaus monodon, eller Litopenaeus vannamei. I Norge er sannhetsvitnet for mange nettopp posene; fordi det står på posene er det sant, er det noen som hevder og tror. De kan ikke ta mer feil når det gjelder scampi!

Så feil kan man ta

Bransjen har tydeligvis trodd at fordi man i USA har en rett som heter Shrimp Scampi, som tilberedes med reker, så heter reken scampi. Selvfølgelig helt feil, personlig tror jeg heller bransjen har benyttet seg av nordmenns manglende kunnskap om sjøkrepsen. Her er en god og riktig forklaring på Shrimp Scampi:

«Scampi (Nephrops Norvegicus) er små taggete skalldyr med hardt skall, som likner mer på hummer enn på reker, bortsett fra at de er pudderrosa av farge. En av de vanligste måtene å tilberede dem på er å sautere dem med hvitløk, løk og hvitvin. Den samme metoden ble brukt av Italiensk-Amerikanske restauranter for å tilberede reker (gamberi på italiensk), som er mye lettere å få tak i. Så de ble kalt «shrimp scampi», og med navnet menes reker tilberedt på samme måte som vår elskede scampi.«

Lidia Bastianich
Emmyprisvinnende TV-programleder, kokebokforfatter og restauratør, som eier flere restauranter.

Norge har “valgt” det!

”Når varmtvannsreker kalles scampi i Norge skyldes det at næringen her har valgt dette som navn for varmtvannsreker”,

forklarer daglig leder i Polar Seafood, som også produserer under merket Godehav, til COOP og Reitangruppen.
Norge har altså “valgt” å kalle en importert råvare for en helt annen, og norsk råvares navn. Ren råvaresvindel!

Andre poser

Østlandske formidling AS. (ØFAS) Produkter fra Nordic Seafood, Hirtshals. I Norge selges de under navnet scampi, men ikke i Danmark. Der heter de helt riktig tigerrejer, kongerejer og kæmperejer. Under ingredienser står det: Rå Black Tiger Reker (Penaeus spp.).
scampi, Nordic Seafood_edited-1
Og her en DANSK pose med norsk sjøkreps, fra samme produsent: Kaisergranat på tysk, Jomfruhummer på dansk, og Havskräftor på svensk. Scampi, navnet som brukes i England og over hele verden ellers er ikke med. For å tekkes norske innkjøpere av oppdrettsreker fra samme bedrift!
Kjempereker
Danske COOP, med riktig norsk navn, men de posene får du ikke i Norge. Tilpasset norske turister? Neppe, de tror jo det heter scampi!

Breaded scampi

breaded scampi
Breaded scampi er noe så enkelte som rå sjøkrepshaler vendt i mel, sammenpisket egg og tilslutt i brødrasp. Deretter fritères de, og serveres med chips, en sitronbåt og tartarsaus. Omtrent som fish and chips. I UK.

Scampi interi

3b. Scampi interi, Læsø_edited-2
I slike forpakninger eksporteres rå scampi fryst ned på feltet. Pakket i fine esker med riktig navn på italiensk, fransk og spansk. Og mest kjent i verden (utenfor Norge) er sjøkrepsen under navnet scampi.

Villfangete kongereker

 

 

 

ICA-foerst-ute-med-baerekraftig-scampi_articlefull
ICA, som nå er borte i Norge, var de første som solgte kongereker med riktig merking her i landet. Scampinavnet er helt borte. På pakken står det KONGEREKER.

Linguine med scampi og sepiablekksprut

Grillet scampi og sepia retten2
Så enkelt kan det gjøres: Vend sjøkrepshaler og små sepialekksprut i mel og fritér. Gjør gjerne det samme med sjalottløkbiter og hvitløkkløfter som her. Kok en god linguine og server. Scampi con Linguine! Drypp over noen dråper av din beste olivenolje, og et par dråper trøffelolje. Bland forsiktig.
%d bloggere liker dette: