Breiflabb i Pata Negra

Breiflabb og lenguadinoBreiflabben gikk på sjøen her hjemme for noen tiår siden, sammen med steinbitt og flere andre “ufisker”: Idag ligger prisen på rundt 450 kroner kiloen som filet. I Spania kjøpte vi breiflabb for 75 kroner kiloen, vel å merke som hel fisk. Den ble veid opp, og hodet og fiskeskinnet fjernet. Hodet får du med til suppe eller kraft. Og i hodet sitter to deilige kjakestykker! Vi har prøvd fisken med Pata Negra-skinke fra Trevelez.Breiflabb og skinkeSlik kjøpte jeg med fisken, sammen med fire rå store reker, og en pakke Jamon de Trevelez. Den smakfulle og sannsynligvis beste skinken laget på Ibericogrisen, eller Pata Negra som mange sier.

IbericoskinkerHer er det både Serrano, Iberico og andre spanske skinker, i tillegg til masse pølser og annet laget på denne grisen. Bildet er tatt i en vanlig Mercadonabutikk, i Caleta de Velez i Andalucia. I midten bak ser vi Ibericoskinken til 105 Euro kiloen. Serrano koster under halvparten. Og foran en skinke på tilbud til 22 Euro.
Ibéricogrisen, også kjent som Pata Negra, vokser opp i store skogområder, og livnærer seg på eikenøtter, sopp, urter og røtter fra skogen. De lever 14 måneder, og hver gris har gjennom disse månedene hatt 20 mål skog til disposisjon. Dette gir et mørt og deilig kjøtt med en sødmefylt, smøraktig smak. BreflabbfiletMed litt avskjær, som er ypperlig til kraft, ble de fine fiskefileten slik. Et kjøtt med smak av hummer og skalldyr som egner seg godt sammen med den milde Ibericoskinken. Egensmaken fra begge trenger fint igjennom til smaksløkene.
Breiflabb m skinkeIbericoskinken er viklet rundt filetene, og får hvile litt i kjøleskapet imens resten tilberedes.
Saus mmPotetene koker, stekeskyen er tilsatt litt god Rioja, paprikaen har fått surre litt i jomfruolje, og de fire rekene trekkes noen minutter. Det meste er klart for aftenens middag.

BreiflabbsausCreme fraiche er tilsatt sausen, som får tykne inn litt under omrøring.
Breiflabb stektEtter noen minutter i varm ovn, er fisken klar. Ibericoskinken har fått en fin gyllen farge, og har blandet smak med de fine filetene.

Breiflabb og Ibericoskinke

Ingredienser:
2 fine breiflabbfileter
1 pakke skivet Iberico eller Serranoskinke
4 store reker (rå argentinske går godt)
jomfruolje
1 dl hvitvin, gjerne Rioja
1 grønn paprika
Noen gode poteter
Slik gjør du:
Sørg for at filetene er så hvite og fine som mulig. Vikle skinken rundt dem. Brune dem først i jomfruolje, og så inn i 200 graders ovn en 8-10 minutters tid.
Kok inn stekeoljen med hvitvin litt, tilsett creme fraiche og la blande seg godt. Kok potetene, la paprikaen surre noen minutter i jomfruolje, og legg opp som på bildet under.
Breiflabb retten 1

Print Friendly, PDF & Email