Hagen akkurat nå, del 2.

Sorthyll2 Svarthyllblomster er nydelige, duftende blomster som kan brukes til det meste. Og alt på dette treet som av mange kalles hagens husapotek, kan brukes; blomster, blader, bark, og røtter. Og selvfølgelig de litt bitre, sure men sunne bærene. Sambuca nigra heter den på latin, Vi har nettopp laget sekt og koldskål, og begge to gir en deilig smak av sommer.

Sorthyll 2015

Slik er utsikten fra mitt lille hjemmkontor i disse dager. Slett ikke det verste du ser på. Og under treet bugner det av markjordbær, eller månedsjordbær som de het da vi kjøpte frøene. Men det er mange år siden, nå brer de seg som ugress, så tynning og utvelgelse må til hele sommeren.

Hylleblomstsekt
Hylleblomster og sitronskall er lagt i sukkervannet sammen med vineddik. Så er det bare å vente til den er klar til et glass med isbiter. En leskende, deilig sommerdrikk.

Sekt av hyllebær

Ingredienser:
4-6 store blomsterklaser
4,5 liter vann
1 sitron
650 gram sukker
2 spskj. vinedikk
Slik gjør du:
Løs opp sukkeret i litt vann. Press sitronen, skjær det vaskete skallet i skiver og legg det sammen med blomstene i et stort fat eller dunk. Hell over resten av vannet, sukkeroppløsningen og edikken. La stå i 4 dager i romtemparatur (ikke for varmt, rundt 18 grader er passe). Legg gjerne en tallerken over så blomstene holder seg under vannet. Sil over på flasker og la hvile 4-5 dager til. Pass på trykket! Dersom sekten ikke gjærer etter en uke, vent 5-6 dager til. Etter hovedgjæringen kan du kose deg med en fantastisk fruktig, sødmefylt sommerdrikk.

Sorthyllprodukter
På bildet ser du deilig sekt av hylleblomst bak, og foran, friterte hylleblomster. En pannekakerøre, frityrolje, melis og kanel er det som skal til for å få denne deilige desserten god. Og noen markjordbær hvis du har.

Hyllekoldskål

Hylleblomstskål
Melk, sukker, hylleblomst og kavring er det som skal til for denne deilige tallerken koldskål. Glemt i dag kanskje, men før var koldskål en vanlig, forfriskende måte å bruke melk på.
Hylleblomstskål ferdig
Melken siles fra hylleblomstene, sukkeret ligger klart til å røres i, og kavringen er klar til å knuses.
Hylleblomstskål retten
Så er det å øse opp, knuse over litt kavring, eller kanskje en hel en også, og innta denne deilige forfriskende koldskålen.

Ingredienser:
1 liter melk
2 blomster
75 gr sukker
kavring
Slik gjør du:
Kok opp melken, plukk av de små blomstene og ha dem i under oppkok. Avkjøl og sil av. Rør i sukkeret. Brekk opp kavring i en suppetallerken, og hell over melkeblandingen. En deilig rett på varme sommerdager.

Print Friendly, PDF & Email