Kveitefilèt, dampet

Slik så den fine kveiten ut da den var skylt av og tørket med kjøkkenpapir. Helt klar til filetering ved hjelp av to gode kniver.

Kveite er en deilig fisk, også den  som er oppdrettet. Dersom du kjøper inn en fisk med «butikkstørrelse» får du en god middag til fire, eller to middager til to.  Og akkurat det hadde vi forleden dag, den ene av to middager! Vi snakker selvfølgelig om hjemmelaget fra bunnen av. Litt jobbing, men ikke mer enn 10 minutters ekstra stell av fisken. Og godt ble det!

Dette klarer de fleste fint, men øvelse gjør mester også her. De fire filètene er skåret fra på hver side av ryggbenet, altså fra over og undersiden. Skinnet er på, men det fjerner vi lett. Alt unntatt filètene lager vi en god kraft på og fryser ned til en god suppe eller fiskerett.

En over og en underfilèt er pakket i en plastpose for frysing til neste kveitemiddag. Og en av hver ligger klar til dagens middag. Skinnet fjerner du ved å legge en skarp kniv, helst fileteringskniv, på skrå ned akkurat ved haletippen. Så «drar» du kniven fint fremover samtidig som du holder igjen bakerst på skinnet mens du drar. Det klarer du helt fint!

Filètene er delt opp slik at de får plass i «damperen». Strø gjerne litt fingersalt over dem først, eller salte godt en 10 minutters tid, og skyll av saltet.

De hvite, fine fiskefilètene er akkurat ferdigdampet, og klare for bordet. pass på litt når du tar dem ut så de ikke deler seg. En bred stekespade er grei å bruke.

Skjær av det nederste trenede på aspargesen, men IKKE skrell dem; det er helligbrøde, og noe tull norske kokker og kjøkkensjefer har begynt med. Du fjerner smak og næring. Bare dårlig asparges må skrelles, og den kjøper du selvfølgelig ikke. Butikkene klarer IKKE å oppbevare asparges for oss, men det gjør derimot du. Ha dem i en brødpose med noen dråper vann, så holder de seg i minst 10 dager.

Slik ser aspargesen ut etter 10 dager i butikkens grønnsakshylle, dvs den ser nesten slik ut allerede etter 5 dager. Derfor må de kastes etter noen få dager i disken. Hva koster det butikken? Og oss? (Disse avtalte vi med betjeningen om å la ligge for et bilde, de skulle selvfølgelig vært kastet)

Og slik ser aspargesen ut dersom du legger den i en brødpose med noen dråper vann. Disse har ligget i 10 dager!

Vi bruker bare lettbrunet meierismør som saus i dag. Smaksatt med noen rosmarinblader.

Og så enkelt kan du legge opp; noen mandelpoteter, 2 kvarte tomatbåter med noen dråper balsamico, asparges og lettbrunet smør.

Ingredienser (til to):

2 fine kveitefileter delt i to
mandelpoteter
asparges
smør
noen rosmarinblader (nåler)
Slik gjør du:
Denne retten lager seg nesten selv, følg bare forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email