Rema 1000`s vannameireker

REMA 1000 kjører en massiv reklamekampanje om mat til under hundrelappen for tiden. Blant produktene er vannameireker, en forholdsvis ny sort i Norge, som de frekt og freidig også har satt navnet scampi på. En klar matsvindel, og en parodi på matkunnskap!

Frem til nylig har REMA 1000 solgt oppdrettsrekene tigerreker under den norske sjøkrepsens italienske navn scampi. Hovedsakelig reker fra Vietnam. En klar matsvindel, eller misbranding som det også heter! Så skjer det noe; de bytter ut tigerrekene med vannameireker, en helt annen rekeart, med opprinnelse i Panama. Men de setter navnet scampi også på disse. Bryr ikke REMA 1000 (eller COOP) seg om råvarekunnskap? Og, hvorfor godtar de en klar matsvindel? (Norgesgruppen fjerner navnet scampi på oppdrettsreker, og kaller vannameireker for vannameireker.)
Kategorisjef Jon Nilssen hos REMA 1000 har ikke engang giddet å svare på henvendelser. Ganske arrogant og nedlatende av den unge mannen, han kan jo sende henvendelsen oppover i systemet dersom han er feil adressat?
Uthevet bilde helt øverst: Litopenaues vannamei/Purdue University. Photo/Robert Rode

Bildet viser oppdrettsreker fra Vietnam. Vanskelig å si om det er tigerreker eller vannameireker. Det står det ikke noe om. Det var nettopp med kokte oppdrettsreker denne svindelen begynte. Bildet til høyre viser kokte reker, ikke rå. De rå er grågrønne og kjedelige.

Norge er medlem av EU Food Fraud Network; EU´s Matsvindelnettverk, som består av “28 nasjonale kontaktpunkter i medlemsstatene, i tillegg til Sveits, Norge og Island, Europakommisjonen, og kontaktpunkter i FFN.”
At scampinavnet er matsvindel er det ingen tvil om. Det vet også REMA 1000, etter tre henvendelser med fyldig informasjon fra meg. Men de gir blaffen!
Nå er det sikkert forståelig at de skifter ut tigerrekene med vannameireker; du får dobbelt så stort utbytte på samme areal som ved oppdrett av tigerreker, og kroner er sikkert viktigere enn både matsvindel og ødelagt mangroveskog, som matkjedene og importørene av oppdrettsreker har vært medansvarlige for de siste 25-30 årene. Nærmere 40% av skogen er borte! Men, Norge vasker jo hendene rene i regnskogen!

Scampi fra den gang man ikke drev med bevisst matsvindel. Gyldendals store kokebok fra 1979.

Food fraud (matsvindel):

Food fraud occurs when food or drink is sold in a way that deliberately misleads or deceive consumers or customers for financial gain.
(Dr John Spink and Douglas C Moyer of the Michigan State University in 2011)

«Matsvindel oppstår når mat eller drikke selges på en måte som bevisst misleder eller lurer forbrukeren med større fortjeneste som mål.»

Misbranding (bevisst feilmerking)

A food shall be deemed to be misbranded—
(a) False or misleading label
(b) Offer for sale under another name
If it is offered for sale under the name of another food.
(Legal Information Institute )

«Et matprodukt (a food) skal ansees som misbranded (bevisst feilmerket) når det har-
a) Falsk eller misledende etikett
b) Tilbys for salg under et annet navn
Når det er tilbudt for salg under et annet matprodukts navn.»

Argentinske villreker i bambusdamper

Fra venstre; bambusdamper, saus, ris og argentinske vilreker.

En deilig rett med argentinske villreker, som merkelig nok også selges hos REMA 1000. Rart de ikke kaller dem villscampi forresten!

Argentinske villreker er ganske røde som rå, men blir blekere ved damping.
Varm opp 3 cm vann i en stekepanne, sett i bambusdamperen, kok opp, og damp rekene i 5 minutter.

De siste 3 minuttene damper du også aspargesen. De er ferdige når de er blitt mørkegrønne.

Og slik serverte vi denne deilige retten. Sausen er en blanding av soyasaus, sweet chilisaus og crema di balsamico. Iblandet et knust hvitløkfedd.

Ingredienser:
6-7 reker til hver
en pose ris
asparges
soyasaus, sweet chilisaus og crema di balsamico
baguetteskiver stekt i ovn
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene

Print Friendly, PDF & Email