Fjellrøye fra Fyresdal, først i verden

Røye, oppdrett
De fleste vil gjerne ha filetene fjernet for ben. Og det har vi nettopp gjort, som du kan se. Bena ligger til høyre på skjærefjelen.

Det skjer da noe på fiskefronten. På innlandsfiskefronten mener jeg. I Fyresdal har de begynt med oppdret av røye. Store fine røyer, som kanskje kunne hatt litt mer rødfarge, men det kommer vel med tilfanget av småkreps kanskje?  Oppdrettsanlegget er det første i verden som er sertifisert etter de samme strenge lover og reglar som gjelder for oppdrettsanlegg i havet. Vi har prøvd oss på to fileter av fisken. 

Røye, oppdrett stekes
Filetene er delt i to, vendt i en mel/salt/pepperblanding og lagt med skinnsiden ned i stekepannen, i jomfruolje.

En ting å huske på når du steker røye; skinnet er noe tykkere enn på feks ørret, men gjør du det på rette måten går det fint an å få det sprøtt, dersom du liker sprøtt skinn da?. Og under skinnet ligger mye sunt fett. Bruk uansett god varme, og regn litt lenger steketid enn for ørret av samme størrelsen.

Agurksalaten

Agurksalat

må ikke mangle til denne deilige fisken. Selv bruker jeg fars oppskrift, og den er deilig. Men selvfølgelig, den kan jo også lages  “fersk”, dvs uten forhåndsalting:
Snitt opp en slangeagurk med en ostehøvel eller mandolin. Dryss over grovt eller fint salt, og la saltet trekke ut væske en halvtimes tid. Skyll godt og kryst ut så mye som mulig av vannet. Lag en dressing av 1 spiseskje god olivenolje, 1 teskje sitron eller eddik, og kvern i litt pepper. Bland og server.

Røye, oppdrett retten
Vanskeligere trenger det ikke å være; noen gode mandelpoteter, sæterrømme med litt pepper, agurksalat, og fisken lagt på den deilige stekeoljen, full av smak.

God appetitt!

Print Friendly, PDF & Email