Bord 33, Oste-VM 2018

Alle dommerne møttes til en sammenkomst kvelden før kåringen. Bildet viser inn mot langbordet med norske tradisjonsoster hvor dommerne fikk anledning til å smake.Fredag den 2. november 2018 var en stor dag for Bergen og for osteelskere. Da gikk kåringen av verdens beste ost av stabelen i Grieghallen. Rundt 235 dommere fra 31 land dømte ca 3450 oster fra hele verden, og endte opp med det som ble verdens beste ost i 2018. I Norge var organisasjonene Hanen og Norsk gardsost ansvarlig for gjennomføringen av mesterskapet. Guild of Fine Food i England har støttet og promotert spesialmat-produsenter og frittstående delikatesseforretninger, gårdsbutikker og mathaller siden 1995. De er ansvarlige for Great Taste and World Cheese Awards. Som dommer i mesterskapet tok jeg endel bilder, og videofilmet et par snutter, hvorav en vises lenger nede.

Torsdag kveld, dagen før dagen! Dommerne møtes. Dommere fra hele verden smakte på norske tradisjonsoster, og så ut til å like både det de så og fikk smake.

Her litt av utvalget på det flott opplagte bordet, alt i god norsk tradisjon. Her ser vi både gammelost (gamalost) og forskjellig smør.

Klokken er snart halv ti, og det er like før konkurransen starter. Dommerne gjør seg klare til den spennende jobben med å dømme 3450 oster. Hvert bord har 3 dommere inkludert en captain, og dømmer 40 – 45 oster hver.
Det dømmes for utseende og skorpe med inntil 5 poeng, tekstur (struktur) og kropp inntil 5 poeng, og smak inntil 15 poeng. Vi gir bronse, sølv og gull til ostene, og velger selv ut disse. Èn ost får betegnelsen Supergold.
16 dommere (supergoldjuryen) smaker på alle supegoldostene, og plukker ut 16 som går til finalen, og som ender opp med gull, altså årets “verdens beste ost”.

Som tittelen på innlegget sier, bord 33 var det jeg dømte, og her er ostene vi dømte, filmet rett etter at vi var ferdige med dømmingen av våre 43 oster. Klokken er 1230, og de fleste dommerne er ferdige med dømmingen.

Publikum inntar salen og de 16 dommerne har plassert seg langs det lange, litt halvmåneformede bordet. 2 speakere er klare til å gi publikum og oss dommere god informasjon underveis. Med et stort filmlerret som hjelp.

Vi er kommet et godt stykke ut i dømmingen, og som vi ser; Norge er ikke
med foreløpig, men Sverige og Danmark er, sammen med Frankrike og Italia. Spenningen er til “å ta og føle på” som det heter. Høyeste poengsum er 65.

Norge dømmes til 71 poeng, og går rett opp i ledelsen, med god margin. Lagret gouda fra Ostegården, Fana.

Og så kommer vår norske brunost (mysost) opp på skjermen med 65 poeng, samme som saueosten fra Frankrike. Holder det til 2. plass?

Og vinneren ble: Jørn Hafslund fra Ostegården, Fana! En sympatisk og ydmyk vinner tar imot hyllesten fra publikum. Den delte 2. plassen går til Barbro Stordalen fra Tinn, med sin brune geitost, og den franske saueosten. Vel fortjent begge to!

Også etter kåringen var det nysjerrige dommer som vandret rundt bland alle bordene for å kikke. En tøff, men utrolig givende dømming er over, og ryggen kan ta en pause.

Fra venstre den unge servitørlærlingen som hjalp oss, så Justin Tunstall, Terje Dørumsgaard og Helen Daysh. Tre dommere som arbeidet svært godt sammen, var det dissens ble vi enige uten så mye som en sur mine. Lydhørhet og toleranse for hverandres smak var et stikkord.

Og her er dommertrioen på bord 33:

  1.  Justin Tunstall, Charmouth, Bridport i Dorset, England. (Bord 33´s captain)
    Cheese adviser, tilrettelegger, matskribent, dommer ost og finere mat, detaljistkonsulent og forfatter. Alt dette i tillegg til å ha drevet egen osteforretning i mange år bør være det beste utgangspunkt for god dømming som captain på laget. Pensjonist i jobb!
  2. Helen Daysh, ansvarlig for markedsføringen av den sveitsiske osten Gruyere i UK: Interprofession du Gruyère AOP , Head of Marketing UK. Journalist, nøkkelmedlem i den regionale matgruppen  (Regional Food Group) for Yorkshire og Humber (deliciouslyorkshire). Hun har promotert Farmers markets over hele Yorkshire, organisert matfestivaler, og jobbet med lokale kjøkkensjefer og produsenter for å øke bevisstheten for ekte mat (real food). Hun er også medlem av komiteen for spesielle oster, (Specialty Cheese Committee at the Provision Trade Federation). Og et kjent ansikt på osteindustriens arrangementer over hele UK.
  3. Terje Dørumsgaard, altså meg selv. Nå må jeg passe på for ikke å smøre for tykt på, jeg bor jo på et lite sted!
    Osteprodusent i nærmere 10 år. Spesialitetmerket for osten Blå fra Bø, og pris for samme. Produserte blå og hvite geitoster, og hvit saueost i tillegg til ricotta på myse fra geitemelk. Freelance matskribent i mer enn 20 år, blant annet i avisen Varden i Telemark, og ukebladet Hjemmet (med artikler for Hanen). Flere matrelaterte tillitsverv. Driver matbloggen du er på nå (ligger på mellom 10. og 25. plass på flest besøkte på My taste (rundt 650 matblogger), litt avhengig av hvor mye tid jeg har. Produktskaper og idémaker for matprodusenter i Telemark. Pensjonist i jobb. Dette får holde.

Helen Daysh besøker den sveitsiske osten Gruyeres bord. Også Gruyere var blant sponsorene som har gjort dette verdensmesterskapet mulig. Noterte dessverre ikke sveitserens navn

Dagen er over, og dommerne inntar sine plasser ved middagsbordet i Haakonshallen: en deilig lakserett, lam, og tilslørte bondepiker. En god norsk avslutning på en internasjonal dag.

Sjefen for gjennomføringen i Bergen, Bernt Bucher Johannesen fra Hanen, kan puste ut etter et prikkfritt gjennomført arrangment. Vel blåst! Navnet på damen har jeg dessverre ikke.

Ferskost fra ditt eget kjøkken

Til venstre i bildet ferskost med krydder og gressløk. Lag dine egne smaker med osten; det meste av krydder og urter kan brukes. Du selv avgjør dine egne favoritter.

Ingredienser: (ca. 1 kg.)
1 l. kremfløte
1 liter melk
1 spskj. kulturmelk (evt. yoghurt)
 ½ ml. osteløpe (fås på apoteket)
Slik gjør du:
Hell melk og fløte i en tykkbunnet kjele og varm opp til 25 grader. Tilsett kefirmelken under omrøring, og la alt stå lunt i 6 timer med lokk eller et håndkle. Så tilsetter du ½ ml. osteløpe oppløst i litt kaldt vann og lar stå lunt 6 timer til. Tilslutt avkjøler du ostemassen og heller den gjennom et osteklede(fås i stoffbutikker) og lar den avsile til passe konsistens i kjøleskapet. Den ferdige osten kan du tilsette favorittkrydderne dine eller feks., hvitløk, løk, dill osv.

Print Friendly, PDF & Email