Nephrops Norvegicus

Nephropsrett, raavarer
Scampi, eller Nephrops Norvegicus, kamskjell, sjalottløk, hvitløk, sikrogn og steinsoppolje er de viktigste råvarene i denne retten.

I 1758 satte Carl von Linné navnet Nephrops Norvegicus på norsk sjøkreps. Litt senere satte italienerne navnet scampi på dette deilige sjødyret, utledet fra det greske κάμπη; kampē, som betyr bende eller bøye. Så, noen århundrer senere kommer “scampi” til Norge, men da er sjøkrepsen blitt en oppdrettsreke. Kanskje en aldri så liten svindel med råvarenavn? Utført av oppdrettere, importører og matkjeder. Tatt imot med åpne armer av et samlet matNorge. Så hva skal en stakkars forbruker gjøre? Gang på gang oppfatter deler av matbransjen oss som noen lettlurte fjols. Men det er vi ikke!

Nephrops retten stekes
Klørne er fjernet, det meste av skallet på halene er tatt av, den sorte strengen er borte, og de er klare til steking i olivenolje.

Med 100% gjennomslag i Norge gikk det ikke lenge før oppdrettsbransjen prøvde seg med det samme i andre land. Uten å få fotfeste. Og absolutt ikke hos de seriøse; hverken i oppslagsverk og mat eller kokebøker, i seriøse restauranter, eller hos seriøse myndigheter er dett innført. I Storbritannia er navnet scampi kun tillatt å bruke på norsk sjøkreps! I Norge har man anarki hva råvarenavn angår. Og ingen myndighter tør å ta et oppgjør med scampien! Foreløpig.
100% riktig informasjon er fjernet fra Wikipedia 4 ganger, og feilinformasjon er lagt inn. Flere henvendelser med spørsmål om vitenskapelig eller zoologisk dokumentasjon på bruken av navnet scampi på oppdrettsreker står ubesvart. Fra myndigheter, kokke- og matbransjen, biologer og aviser. Ingen tør å svare, ryggraden mangler, “det bare er slik”. ER DET SLIK VI VIL HA DET I NORGE? Er det slik at når en matsvindel har vart noen år, så opphører den å være matsvindel?

Slik gjør du scampi klar for tilberedning

Denne seriøse you tubevideoen er på tysk, men så godt illustrert at man ikke trenger å kunne språket. Og scampi er kanskje det beste sjømatproduktet du får tak i. Bare så synd at vi ikke får kjøpt dem levende eller rå i det man idag kaller fiskedisker i kjedebutikkene, dvs Meny hvis du bor utenfor Oslo. De andre kjedene har ikke fiskedisker. Seashell AS på Frøya leverer kanskje landets beste sådanne, men fås kun som kokt utenfor Oslo. Så da får råfryste være et alternativ inntil videre.

Sjøkreps med kamskjell og svartrot

Svartrot
Svartroten er skrellet, lagt i sitronvann for ikke å misfarges, og noe er skrelt av til fritering.

Ingredienser:
3 sjøkreps til hver
2 kamskjell til hver
2 sjalottløk
4 hvitløkfedd
sikrogn
olivenolje
steinsopp pulver
1 sitronbit
Slik gjør du:
Rå, råfryste,  eller levende sjøkreps behandler du som på den lille filmen ovenfor. Fjern panserskallet som på bildet lenger opp. Skyll av og skrell svartroten og legg dem i sitronvann som på bildet. Skrell også til fritering. Bland jomfruolje med steinsopp pulver.
Ha svartroten i en kjele med en sitronbit eller litt eddik og kok opp. La koke i 10-12 minutter eller til de gjennes al dente ut.
Skjær sjalottløk i skiver og grovhakk hvitløk. Legg i stekepannen med olivenolje og stek sjøkrepsen til fargen akkurat skifter fra gjennomsiktig til hvit. Stek også kamskjellene. Svartrotskrellet friterer du til chips i god oliven eller rapsolje.
Skjær svartroten i skiver som på bildet,  legg opp med litt steinsoppolje over. Legg  sikrogn eller lodderogn på kamskjellene.

Nephrops tallerken1
Slik legger du opp denne deilige retten. Enten som en litt stor forrett, eller som hovedrett. Server med god loff el til å suge opp den deilige stekeoljen med.
%d bloggere liker dette: