Rakfisk fra Jotunheimen

Rakfisk 700 gr, header2
Rakfisken er mangfoldig; spekefisk fra Telemark, den mildere som engang var sterk fra Setesdalen, den spesielle fra Uvdal, grefisk fra Trøndelag, fra mild til vellagret i Valdres, og den mangfoldige fra Hedmark. Og vi har prøvd rakfisk fra Jotunheimen.Nærmere bestemt fra Eggen gård ved Espedalsvannet i Gausdal. Lars Eggen leverer mild og smakfull rakfisk av både røye og ørret. I tillegg til forskjellige sikprodukter som kaviar, fersk sikfilet, røkt sikfilet, og gravet sik. Den fine gården ligger noen meter fra Espedalsvannet, og her har de også produksjonslokalene.

Jotunheim fisk
Her fra en omvisning i produksjonslokalene som Lars Eggen har ansvaret for idag. Ivrige innlandsfiskere følger med når Lars forteller om produktene sine. Lars i midten, med hendene i siden.

Jeg var nylig invitert til å holde et foredrag om innlandsfiske i Europa og Telemark, og fikk masse nyttig informasjon om hva som rører seg i bransjen for ferskvannsfisk. SIK var det gjennomgående temaet som ble diskutert, sik i alle fasonger. Siken, den mest anvendelige fisken vi har i Norge. Iallfall av ferskvannsfiskene. Men den historien tar vi en annen gang.

Jotunheim fisk

Rakfisk fra Jotunheimen

Rakfisk, tilbehør
Ringerikspoteter,  rødløk,  purreløk, sæterrømme, Rørossmør og flatbrød fra Skreppa i Morgedal.

Lars liker best å lage den milde rakfisken, sier han. Og mild betyr på ingen måte at den ikke har smak. Fisken hans er full av smak! Nå spurte jeg ikke om hva han foretrakk som tilbehør, så vi har vært tradisjonelle i dag. Men det får bli som på bildet over.

Rakfisk 700 gr, filetert2
Klipp rund hodet fra bak de forreste gjellene. Klipp også av de andre gjellene. Skjær langs ryggen slik at du får dratt av skinnet. Legg kniven under fileten og dra langs benet. Fileten er klar, og fri fra benet.
Rakfisk 700 gr, skivet
Når du har fjernet bryst- eller sidebena, skjærer du opp som på bildet. Så er det å forsyne seg av den deilige rakfisken.
Rakfisk med sjampis3
Slik kan du jo servere fisken. Vi prøvde med Champagne denne gangen, etter anbefaling fra en kjent avis. Det gikk ikke helt bra, så den tok vi etter maten. Vi hadde nok langt foretrukket en iskald Sauternes, eller en Riesling, som vi har svært god erfaring med. Men det tradisjonelle; ølet og akevitten, er jo heller ikke å forakte.

Ha en god førjulstid!