Skrei nakkestykke

Synes du dette ser uappetittlig ut? Vel, slik ser flotte nakkestykker av skrei ut før du tilbereder dem. Disse var store, og krevde god tid i rennende kaldt vann for å bli slik vi liker dem. Som jeg har skrevet tidligere; før var torskehode det store, men det får du ikke tak i lenger, så da er nakkestykket det nest beste på skreien synes vi. Så da setter vi i gang.

Nakkestykkene får renne seg faste og hvite under rennende kaldt vann. Etter en times tid er de klare for kjelen, det trengs ikke så mye vann som renner, bare det renner, gjerne mindre enn her.

Her er de tre flotte stykkene lagt i saltet oppkokt vann. Så er det å la dem trekke en 15 til 20 minutters tid. Du kan gjerne sette på varmen litt underveis, men det må ikke koke. Du ser selv om de ser ferdige ut ved å bruke en kniv og gaffel og «åpne» litt ned i fiskekjøttet.

Når du har fjernet det meste av skinnet på torskeleveren (pass på å fjerne de små ormene i skinnet dersom du ikke vil ta av alt skinnet) lar du leveren få trekke en 15-20 minutters tid i lett saltet vann med en sjalottløk, et laurbærblad, litt hvitvinseddik og litt pepper.

Pakk rognen inn i alufolie og la trekke 10-12 minutter i oppkokt vann. Salte gjerne litt først.

For deg somer i tvil; skreien skal ha dette merket festet på fiskekroppen. Det er en god garanti for at det er skrei og ikke kysttorsk du har kjøpt. Men dette vet du sikkert.

Slik ser det ferdige, deilige nakkestykket ut. Så gjenstår å plukke det litt fra hverandre, og ta vare på det fine faste, hvite fiskekjøttet. Foran og på sidene sitterer det fasteste, beste fiskekjøtt du kan tenke deg. Det bakerste er litt løsere i konsistensen.

Og slik servert vi det; med eggesmør, mandelpoteter, gulrøtter, lever og rogn. en skikkelig mølje!

Ingredienser;
ett nakkestykke til hver
lever og rogn
gulrøtter
sjalottløk og laurbærblad
mandelpoteter
smør og egg
salt og pepper.
Slik gjør du:
Her går det fint å følge forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email