Trollkrabbe skritt for skritt

Lotta, og daglig leder Kjell Henry Olsen hos Brødrene Berggren lurte nok litt da jeg kjøpte to av disse; lite mat og vanskelig å jobbe med på grunn av piggene tror jeg nok de mente. “En delikatesse,” svarte jeg, “får prøve tross pigger”. “Vi bruker dem mest som pynt”, sa Kjell Henry Olsen. Og en fin pynt er de også!

Trollkrabbe heter den hos oss ( Lithodes maja), Eng: Northern stone crab, Ty: Nördliche steinkrabbe, Fr: Crabe royal de roche, It:  Granchio reale. Krabbe er det egentlig ikke, men et skalldyr i arten trollkreps i slekt med eremittkrepsen. De lever på dypet ned til ca. 500 m, men er vanligst mellom 80 og 200 m. Trollkrabben har et nydelig hvitaktig kjøtt. Det har vært gjort forsøk på å utnytte den kommersielt, men forekomstene ser ut til å være for små lang kysten vår. Tas ofte som bifangst. Mellom øynene, forrest på skjoldet, sitter et fremoverrettet spyd, som er kløyvet i spissen. Et godt kjennetegn.

Og slik der denne delikatessekrabaten ut; nesten som en snøkrabbe uten de kraftige piggene. Hannene kan ha en ryggskjoldbredde på opp mot 200 mm, med ben kan bredden bli en 1 meter, og vekten nærmere 2 kilo.  En stor og en liten klo, litt som hummeren.
Kok opp nok vann med 2 ss salt pr liter, og legg i trollkrabben når det fosskoker. Legg på et tungt lokk el for at den skal ligge helt under vann. La småkoke i 12-13 minutter, men IKKE lenger.
Ferdigkokt og fin ble denne. Nydelig oransjerød farge, skikkelig delikat å se på. “Trollkrabben har et hardt skall som må knuses, mens skallet på kongekrabben er mykt og kan klippes med saks”, kan man lese på nettet. Det stemmer ikke, skallet er mykt nok til å klippes med fiskesaks!
Går du litt nærmere inn på trollkrabben ser du både piggene og det kløyvde spydet ved øynene. Foran; den store knusekloen og den mindre litt mer ubrukbare.
De to klørne, og fire ben ligger sammen med det innerste på bena. Alt har brukbart med kjøtt i seg.
Alle benparene er delt opp, det samme er klørne. De ble klippet fra hverandre. Ingen problem med piggene dersom du følger med litt på hvor du holder.
Med fiskesaks gikk det helt greit å klippe opp ben og klør. Nede til venstre ligger kjøttet fra flere klør. Jeg fant raskt ut at hvis jeg klippet over bena akkurat på innsiden av benfestene, kunne jeg dytte ut kjøttet helt.
Og her er det helt sikker like mye kjøtt som fra en like stor snøkrabbe. Dette er fra den største av de to, som til sammen veide halvannen kilo. Nydelig tilbehør; fersk loff fra Brødrene Berggren, og smeltet smør, kunne vært litt mer brunet kanskje. Majones går også godt.
Og her er det deilige, velsmakende kjøttet tatt ut av ben og klør. Så er det bare å kose seg med alt, og en god kjølig hvitvin. Helt på høyde med det beste av krabber og andre skalldyr.
Print Friendly, PDF & Email