Skalldyr og skjelldyr

Tre deilige skjellarter: Knivskjell (Ensis siliqua) er en av artene i knivskjellgruppen Solenidae. Langs kysten vår finnes det masse knivskjell; 5 forskjellige typer, hvorav 2 av dem spises. Bakerst  hjerteskjell (Cerastoderma edule),  og foran Vongole (Chamelea gallina), deilige skjell fra middelhavet. Mange tar feil av disse to typene; mens vongole hører til i venusskjellfamilien med 500 typer, hører hjerteskjell til i  hjerteskjellfamilien, med ca 100 typer.

Legg knivskjellene i en varm stekepanne med litt jomfruolivenolje og finhakket persille. Sett på lokk så åpner de seg i løpet av et minutts tid. Og da ser de slik ut, med masse deilig fast skjellkjøtt.
Ta ut knivskjellene og legg i vongole og hjerteskjell. Kok dem på samme måten; varm panne, lokk på, vent et minutts tid. Hjerteskjell foran i bildet.
Det mørke på skjellene er “avfallssekken”. Ikke farlig å spise, men skjær kniven ned på hver side av den  og kast den. Det mest billedlig smakfulle er skjellmaten uten sekken!
Når du koker alle skjelltypene i samme pannen eller kjelen får du en deilig kraft. Ha i 3-4 ss hvitvin og kok inn litt. Krydre etter egen smak. Server i en bolle ved siden av, så kan du dyppe brødet i den deilige kraften.

Og slik la vi opp og serverte de deilige skjellene; med nykokte reker og ditto norsk sjøkreps (scampi). Ved siden av hadde vi bondebrød, både brunet i stekeovnen og fersk, førstnevnte til å rive over litt hvitløk og dryppe over litt jomfruolje, sistnevnte til å dyppe i den deilige kraften. Aioli går selvfølgelig også veldig greit som tilbehør.

Ingredienser:
knivskjell, 5 til hver
hjerteskjell og vongole, 10 til hver
reker og en sjøkreps
litt hvitvin
jomfruolje
finhakket persille
bondebrød
salt og pepper
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene

Print Friendly, PDF & Email