Sild i en førjulstid

Sild, fersk med epler og purre
Havets sølv. Fersk sild som disse, er utgangspunktet for sildetypene du får kjøpt på glass, boks eller fra spann. Både melke og rogn er delikatesser, de er deilige stekt med litt salt og pepper. Og dansk sild er egentlig norsk sild, viderebehandlet i Danmark.

Sild er godt hele året, og du får tak i det hele året. Marinert sild, spekesild, kryddersild, sennepsild, tomatsild, ja listen er lang. Men den beste silderetten lager du selv. Enten fra utvannet spekesild, eller fra marinert eller kryddersild. På julefrokosten er sild en selvfølge. Men hvorfor ikke kose deg med litt før jul også?La oss begynne med en vi har laget til julebordet i mange år; enerbærsild, som gir deg en liten smak av sjø, hage og skog.

Sild, enerbær
Enkle ingredienser; rødløk, enerbær,  gin eller akevitt, og  sild.

Enebærsild

Ingredienser:
6 utvannede kryddersildfileter
1 spskj. knuste, tørkede enerbær
2 hakkede rødløk
2 ss. gin eller akevitt 

Lake:

Ingredienser:
1 dl. 5% eddik
2 dl. vann
2 dl. sukker og noen knuste enerbær
Slik gjør du:
Kok opp laken, avkjøl og tilsett gin eller akevitt. Skjær silden i smale biter og legg opp på et fat (på glass går også). Ha over eller bland i knuste enerbær og løk. Hell over laken og la stå i 2 – 3 døgn.

Tre slag sild

Sild, 3 slag1_edited-1
Tomatsild til venstre, karrisild under egget, og marinert sild nederst. Legg opp med små og store kapers, rødløk og vanlig løk, og et halvt harkokt egg.

Karrisild

Ingredienser:
7-8 marinerte sildefileter
olivenolje
2 ts.karri
4-5-3 ss. majones
1ts. god hvitvinseddik
4 ss. creme fraiche 38%
litt salt og kvernet pepper
Slik gjør du:
Varm oljen i en stekepanne og svits karrien et par minutter til den skifter farge! Skjær silden i passe biter. Bland filetene sammen med karri, eddiken, majones og creme fraiche. La trekke i kjøleskap et par timer.

Sild på bordet2 edited
Og så er det å sette seg til bords. Vi serverte loff og rugbrød ved siden av. Og rød Aalborg akevitt, og Dark ale fra Lindheim ølkompani på Gvarv. Tappet på glasskrukke samme dagen.

Tomatsild med dill og Sherry

Ingredienser:
4 kryddersildefileter i passe biter
1½ dl ketchup
tomatpuré, en liten boks
2 ss tørr sherry
1 løk, finhakket
purre i ringer
masse god dil
2 dl cremefraiche 
salt og pepper
Slik gjør du:
Lag en dressing af tomatpuré, ketchup, sherry, og hakket dill og løg/purreløk. Rør i creme fraich til slutt. Bland i sildebitene i dressingen og la retten hvile i kjøleskap til neste dag.

Print Friendly, PDF & Email