Lysing, steinsopp og kantareller

Steinsopp og kantarell

De vet egentlig ikke hva de går glipp av, de som ikke har spist lysing. Vi spiser den, når den er å få tak i. For merluccius merluccius, eller lysing som den heter hos oss, er en deilig fisk med fast og fint smakfullt kjøtt. Av og til, eller gjerne ofte for den del, går det an å kose seg med noe annet enn laks, ørret, torsk, makrell eller sei. For det er stort sett disse fiskeslagene som ligger i de mangelfulle fiskediskene i Norge. Og når ingen er interessert i å oppdatere oss på det som finnes i havet, da får vi lete selv. Mase og spørre til noen tør å ta inn noe annet enn de få fiskeslagene i en gjennomsnittlig norsk fiskedisk.

 

Lysing
Og slik ser merluccius merluccius, eller lysing ut. En nydelig fisk, som livnærer seg på fisk, reker og krill. Foto: fishreg.jrc.ec.europa.eu

Lysing (merluccius merluccius) Eng; Hake, Ty; Seehecht, Fr; Merlu commun, It; Nasello, Sp; Merluza. Mest populær er denne deilige fisken i Spania, Frankrike og Italia. Så hvorfor ligger den ikke i disken oftere? Men det er vel som med mye annet i milliardkronerfiskenasjonen Norge. Vi eksporterer den? “Nordmenn liker den sikkert ikke”.

Lysing filet 2
En fin filet med skinnsiden opp. Vi kunne selv velge om vi ville ha den hel, i skiver, eller filetert. Vi valgte det siste.
Lysingfilet
Flotte lysingfileter, lette å tilberede, Vi dampet dem uten dikkedarier, og serverte dem med et deilig tilbehør av squash fra hagen og sopp fra skogen. Det er jo sopptid!
Lysing dampes
Først delte vi dem i to, til 4 fine stykker. så i dampkjelen bare overstrødd litt kvernet salt og pepper. Og så damping til kjøttet har fått en fin, hvit farge. Ikke lenger enn det!
Lysing dampet
Ferdig! De har ikke minket særlig mye i størrerlse, litt vann trekkes selvfølgelig ut. Men saftige og god ble disse “edelfiskstykkene”.
Squash og løk
I en stekepanne for seg, ble løk og to slag squash stekt; den vanlige avlange grønne, og den gule runde. Litt salt og pepper, og de er klare for bordet.

Lysing med steinsopp, kantarell og squash
Lysing på bordet

Ingredienser:
4 fine filetstykker av lysing
steinsopp og kantarell, alternativt sjampinjong
squash og løk
jomfruolje til steking
salt og pepper
Slik gjør du:
Damp fiskefiletene til kjøttet har fått en fin hvit farge. Salte og pepre litt før du setter igang. Stek soppen i jomfruolivenolje. Steinsoppen blir sprø og god dersom du steker den lenge nok, men ikke brun den for hardt.
I en annen stekepanne steker du squash og løk, kryddre med salt og pepper, og gjerne litt revet muskat.
Legg opp som på bildet, og server med råskrelte kokte poteter. Drypp litt av din fineste olivenolje over fisken.

Vel bekomme!

Print Friendly, PDF & Email