Tid for rognebær

rogn

Den søte, litt bitre smaken en gele eller et syltetøy av rognebær og epler eller pærer gir, løfter haresteken, reinsdyrgryten eller rypefiletene til nye høyder. De har et rikt innhold av C-vitaminer, og inneholder også provitamin A. Som gele, syltetøy, vin eller likør og snaps smaker de himmelsk. (Oppskrift nederst).

rognebær

Rogn

eller Sorbus Aucuparia
hører til roseslekten rosaceae. Den har lang tradisjon i den nordiske folketroen, og i en amulettpose helt tilbake fra bronsealderen er det funnet rognekvister sammen med forskjellige andre tryllemidler. Guden Tor, som engang skal ha stått ute i en elv som begynte å stige, reddet seg ved hjelp av en rognekvist.

Rognebær i haven
Ikke i hagen, men rett på utsiden av dette husets gjerde sto det fine rognebærtreet. Borte i dag, men overalt finner man trær som dette. Bare man leter litt.

Unn deg gleden ved å kunne kose seg med denne kanskje for mange nye smaksrikdommen. Du finner ikke noe mer spennende enn dette bitre, sursøte tilbehøret til de kraftige vilt og kjøttrettene, eller til den sprøstekte småørretten.
En smak som kan gi deg et slags pirrende hat eller kjærlighetsforhold. Men, som med mye annet, enten liker du det, eller så liker du det ikke.rognebaer-og-paerer2

Rognebærsyltetøy

Denne oppskriften har basis i en oppskrift fra Henriette Schønberg Erkensstore kokebok fra 1914.

Ingredienser:
1 kg. rognebær
1/2 kg. pærer
1 kg. sukker
2 dl. edikk
2 dl. vann
1/2 sitron i skiver
1 vaniljestang
Slik gjør du:
Bærene vaskes og legges i vann i 2-3 timer, bytt vann et par ganger. Settes over i kokende vann og koker i 3 minutter. Siles derefter i dørslag. Kok inn sukker, eddik, vann, sitronskiver og vaniljestang i 20 minutter. Tilsett bærene, kok opp og skum. De skrelte og i skiver oppdelte pærene tilsettes. Kok syltetøyet til det er mørt og pærebitene nesten gjennomsiktige. Ta ut og kast sitronskivene og vaniljestangen. Tilsett gjerne 1 dl. cognac tilslutt. Det både setter smak og konserverer. (Alkoholen fordunster i løpet av noen sekunder.) Serveres til vilt, kjøttkaker, lammestek.

Rognebærlikør og snaps

Fyll et liters glass 2/3 opp med renskede rognebær. Ha i saften fra en 1/2 appelsin. Hell på sukker til jevnt med bærene. Fyll opp glasset med 45% sprit, eller vodka. La stå i 2-3 uker og sil. Snu på glasset med jevne mellomrom. Ha på flaske.

Til snapseessens heller du litersglasset halvfullt med bær og fyller opp med sprit eller vodka. La stå i 3 uker, sil og bruk essensen som snaps i forholdet 1 del essens til 4 deler sprit 38% (vodka).

%d bloggere liker dette: