Kalmar med fennikelsalat

De fleste har hørt om calamare, den blekspruten mange kjøper når de er i syden. Men ikke så mange vet at den finnes langs kysten vår under navnet Kalmar. Den brukes ofte i sushi. Som med flere blekksprutarter; enten kokes, stekes, grilles eller friteres de kort, eller så må de kokes eller stekes lenge; avhengig av størrelsen: mellom 30 til 45 minutter. De største må bankes akkurat som octopus. Små kalmar egner seg godt til å tilberedes hele, og det er vanlig å fylle selve kroppen med mye godt før den stekes eller gratineres. Vi har stekt dem i grillpanne.

La oss først ta fennikelsalaten; Finhakk en fennikel og et par sjalottløker.
Bland sammen med jomfruolje, litt salt og pepper, og noen dråper hvit balsamico. Drypp over noen sitrondråper.
Så tar vi litt persille-«pesto». Helt enkelt; finhakket persille blandes med noen saltkorn og kvernet pepper.
På hvitløken fjerner du skallet og stilken inni.
Legg de rensede blekksprutene i en liten marinade av jomfruolje, basilikumblader og den hakkede hvitløken. La ligge en times tid. Kvern over litt salt og pepper. Her kan du lese om hvordan du renser kalmar.
Så varmer du opp en grillpanne, eller vanlig stekepanne til rundt 180 grader, og legger i blekksprutene. Nå skal de stekes/grilles tre minutter på hver side på god varme.
Her er de snudd, og får den fine rødfiolette fargen fra det tynne skinnet.
Så delikate blir de. Dette ser vel velsmakende ut?
Bland et par teskjeer konsentrert fiskekraft fra flaske med litt vann, og hell i en god skvett fløte. Dryss over litt safran. La alt koke inn til en passe tykk saus. Smak til med salt og pepper.
Og slik la vi det opp; lag først et speil av sausen ved å dreie på tallerkenen til det dekker. Fordel blekksprutene og tentaklene slik som på bildet. Legg fennikelsalaten i midten, og over kalmarene drysser du persille-«pestoen»
Print Friendly, PDF & Email