Økologisk fra Jens Eide

Legges i kaldt vann over natten. På denne tiden er det jo greit å sette baljen på verandaen eller balkongen. Alternativt i kjøleskapet selvfølgelig.

Før jul i fjor prøvde vi økologisk pinnekjøtt fra Jens Eide i Lillesand. Tror vi må prøve å få tak i det i år også, for godt var det. Selv er jeg ikke så veldig begeistret for røkt pinnekjøtt, det har en tendens til å bli litt for tørt og hardt, men DET kan jo være noe jeg gjør feil. Man vet aldri.

Ikke noe kjempeindustriproduksjon der i gården, og det er jo helt greit; sannsynligvis ligger det litt mer kjærlighet bak produksjonsprosessen da.
En løk, noen sortpepperkorn og et laurbærblad er greit å bruke for å få en god kraft.
Så litt vann i bunnen av kjelen; ikke for mye, men heller ikke for lite. Akkurat passe går greit, hvis du klarer det da. Ikke alltid like lett. Så legges kjøttet på risten før dampingen settes i gang.
Ferdig etter rundt tre timer rolig damping; fine kjøttstykker og ribbepinner ble det. Passe med fett synes jeg.
Kok kålroten godt mør, og stamp med en potetstamper. En skvett fløte, litt av pinnekjøttkraften, litt kvernet pepper, og godt med revet muskatnøtt. Gjerne litt løkpulver også. Bland godt.
Vi kjørte den med en stavmikser noen sekunder for å få den litt finere i konsistensen.

Og slik ble denne herligheten servert; med kålrotpuré, mandelpoteter, en god Dijon-sennep, litt persille, og noen gode sylteagurkskiver. Selvsagt tilbehør ble et lite glass juleakevitt og et større med avkjølt juleøl. Litt av kraften blir en deilig saus; jevn med litt maizena dersom du liker den litt mer tyktflytende.

Print Friendly, PDF & Email