Uer med gulrot og urter

uer-skjellet
Du skraper enkelt vekk skjellene med skjellskraperen bak i bildet. Men pass på, det er lett å få et kutt eller to i fingrene dersom du ikke holder fileten riktig.

Det vanligste hos oss i Norge har nok vært lettsaltet uer. En deilig fast og fin fisk, som ofte ble servert med gulrotstuing. Filet av uer har ikke vært fullt så vanlig, og på en måte forståelig; dersom fileten ikke var skrapet godt for skjell måtte du gjøre det selv. Ikke alltid man husket på det heller, og skjell i munn er ikke godt, igrunn! Vi har skrapet denne deilige fileten, egentlig ikke en stor jobb. Og vi har servert den med gulrotstuing og litt urter. uer-i-skiver Fileten er skrapet, og delt i tre flotte filetskiver. Kjenn etter om det er noen småben som stikker opp, og fjern dem med en fiskepinsett. Og så er de klare for stekepannen.esdragon-merian-og-salvieVi tok en tur i urtebedet og fant litt esdragon, merian og salvie. Slett ikke dårlig at urtene er så grønne og fine så sent på året. Merian er egentlig en glemt urt idag, vanskelig å finne både tørket og fersk i butikkene. Mange bruker oregano der hvor merian hadde vært bedre. En urt som ikke må mangle når du lager gås- eller anderetter. Og salvie, som er en ganske kraftig smaksetter kan du også sprøsteke i en god olivenolje.
esdragon-og-salvieHer er urtene lagt i olivenoljen og smaksatt den. Så er det bare å steke de fine filetstykkene. Dersom du liker olivenoljesmaken drypper du over noen dråper på fiskestykkene rett før servering. Oljen setter ikke smak under steking.uer-i-pannenVi har byttet stekepanne, fisken har for lett for å svi seg fast i den andre. Her slipper den lett. Vi har også lagt i litt mer friske urter. Og så gjenstår det å steke fisken slik du er vant til selv.poteter-og-gulrotterNyskrelte gulløyepoteter, og små snacksgulrøtter skåret i biter er klare for koking. Lag en god hvit saus til stuingen.

Uer med gulrotstuing og urter

uer-stilleben
Alt er lagt opp, stekeoljen blir en deilig saus, gjerne smaksatt med et par sitrondråper. Og, en god fisk fortjener en god vin. En frisk, avkjølt prosecco gikk fint.

Ingredienser:
1 stor, fin uerfilet
gulløye- eller andre melne poteter
gulrot, gjerne små snacksgulrøtter
mel, melk og smør til sausen
olivenolje til steking
merian, esdragon og salvie
litt dill til potetene
revet muskatnøtt
Slik gjør du:
Be enten om å få fileten skrapet i burikken, eller skrap den selv. Sjekk etter småben som stikker rett opp midt i fileten. Del opp i passe skiver, og stek dem slik du er vant til. I jomfruolje som du først lar urtene smaksette.
Lag en hvit saus av smør, mel og melk. Krydre med salt, pepper og litt revet muskatnøtt. Kok gulrøttene al dente, og bland inn i sausen.
Legg opp som på bildet over.

Print Friendly, PDF & Email