Gjør aldri dette med vannameireker

På bildet tartar og carpaccio av argentinske villreker. De, og norsk sjøkreps (scampi), kan du bruke rå til tartar, carpaccio, sushi, sashimi, og ceviche. Aldri med tigerreker eller vannameireker fra oppdrett. Hvis du ikke ønsker rester av avføring eller antibiotika da!  Må ikke brukes rå til tartar, carpaccio, sushi, sashimi, og ceviche!, bør det stå på pakningen. Må varmebehandles står det. Det holder ikke! Oppskrift lenger nede!

For ikke lenge siden sendte jeg ut brev vedlagt et eksemplarer av boken «Scampi, vår norske sjøkreps» til TV2 og NMBU (Universitetet på Ås). Samtidig sendte jeg kopi av brevene til Mattilsynet og Forbrukerrådet. Her er brevet til TV 2:

HER LIGGER BREVET TIL TV 2 HJELPER DEG.

Og her ligger TV 2 innslag på nettet: (Jeg har aldri hørt ordet scampi sagt så mange ganger i et TV-program, reker nevnes ikke. Helt kunnskapsløst; «jamen det står jo på posene!»

TV2 om eget og andres scampijuks

Svar fra to av de fire:

Forbrukerrådet

Først kom det et hyggelig svar fra Forbrukerrådet. I korthet skriver de: (utdrag)

«konklusjonen er at dette er et ekstremt krevende landskap å gå inn i for en organisasjon som Forbrukerrådet, med begrensede ressurser på matfeltet….og det er absolutt et ansvar som ligger hos Mattilsynet å følge opp at produsenter merker i tråd med regelverket.»

Selv svarte jeg blant annet:

«Det burde ikke være problem å informere om at scampi ikke er oppdrettsreker, men det italienske navnet på norsk sjøkreps. DET krever ikke store ressurser!» 

NMBU (Norges miljø-og biovitenskapelige universitet)

Så kom det et meget hyggelig svar fra professor Marina Elisabeth Aspholm ved NMBU: (utdrag)

«Du har naturligvis rett og jeg beklager dypt navnefeilen som ble gjort. Det burde ha blitt forklart på en bedre måte i programmet hvilke produkter som ble analysert og jeg håper at dette kanskje kan rettes opp i et senere avsnitt. Jeg skal ta kontakt med «TV2 hjelper deg»  å høre om det er mulig å få til.»

Selv svarte jeg: (utdrag)

«Tusen takk for hyggelig svar, du er en av de første som har svart meg på henvendelser de siste 25 årene, og til og med beklaget. De andre har nesten uten unntak prøvd å bortforklare. Dessverre tror jeg ikke TV 2 vil ta inn noe mer: de har fått 5 henvendelser fra meg, også boken, uten noen form for respons, derfor sitter det nok langt inne å gjøre innrømmelser. Takk også for fine ord om boken!»

Her kan jeg vel legge til: Typisk norsk å feige ut ved ikke å svare på ubehagelige henvendelser og spørsmål. Men det blir feil, for professor Aspholm er svensk. Og det takker jeg for!

Fra relativt ung til olding

Hvorfor i det hele tatt svare en olding som meg; ikke er jeg forsker, ikke er jeg kjendis, og da er det jo ikke så vanlig å svare. Jeg regner meg mer blant «vanlige folk».  Jeg var relativt ung da jeg begynte dette (40 år), nå er jeg snart dobbelt så gammel. Ting tar tid, men her tviler jeg på at jeg lykkes. Får stå på likevel.
Hva er det de sier: «Ingen er mer skråsikker enn den uvitende.» Og det er vel meg det da.

Tartar og carpaccio av villreker

Fire store argentinske villreker til tartar.
Og fire til carpaccio. Skallet og hodeinnholdet lager vi kraft av til safransausen.
Brun rekene raskt i litt jomfruolje, og hell i litt hvitvin. La koke inn litt.
Sil av og kryst godt ned med en skje. Hell litt fløte i, og dryss over litt safran. La så koke inn litt. Salte og pepre etter egne smak.
Ha i en eggeplomme uten at sausen får koke, og rør godt, eller visp med en liten visp.
Fire reker ble grovhakket og er lagt opp etter å ha blitt saltet og pepret lett. (Under ligger ris kokt med litt salt og safran).Litt løk- og hvitløkspulver ble også blandet i. Underst er de fire rekene som ble banket ut med en flat kjøtthammer. Legg rekene på et smørpapir, og et annet over når du banker dem flate. Går også greit med en kjevle eller biffbanker.

Og slik ble det lagt opp; Sausen ble helt over, og noen basilikumblader drysset på. Tartaren ble kvernet over litt mer pepper, og litt av vår fineste jomfruolje ble dryppet over.

Print Friendly, PDF & Email