Sjøbrasme på grillen

Dorade hører til i havkarussfamilien, men dersom du oversetter navnet til engelsk blir det sea bream. Og det igjen blir sjøbrasme på norsk. Forvirret? Derfor: ONE NAME FOR ONE FISH, som jeg har skrevet om i flere innlegg på bloggen. Gyllen havkaruss er et navn jeg har sett vært brukt, men er usikker på riktigheten av.

Akkurat på denne fisken er det vanskelig å finne et offisielt norsk navn; det er lett å forveksle den med andre arter i brasme eller karussfamilien. Eng.: Sea bream, Ty.: Meerbrasse, Fr.: Dorade, It.: Orata, Sp.: Esparido. I Norge selges den under det franske navnet Dorade. Jeg har valgt å kalle den sjøbrasme, til de rette myndigheter bestemmer seg for et norsk navn; navnene havbrasme og havkaruss er opptatt. Uansett; en deilig fisk, oppdrettet i Hellas. Stor oppdrett også i Italia.

Fisken er trimmet litt; litt for lang for formen, derfor er halen kuttet av. 2 snitt på hver side holder. Fisken MÅ skrapes, akkurat som havabboren er den belagt med skjell.
Dette legger du inn i buken på fisken; timian, rosmarin og estragon. Hvitløk i skiver, og noen sitronskiver.
Potetene er skivet opp og klare for å grilles sammen med fisken. Drypp over jomfruolje og bland med hendene.
Først litt jomfruolje i bunnen, så potetene, fisken og kirsebærtomater. krydre godt etter egen smak. Inn i grillen med lokket på.

Helt enkelt tillaget, og helt enkelt lagt opp: kraften, potetene og fisken. Akkurat passe gjennomstekt. En nydelig fisk.

Print Friendly, PDF & Email