Octopus og salat

I syden er det vanlig å slå eller banke octopusen mot klippene, men riktig koketid gir like godt resultat. Aller først skal den dyppes tre ganger i kokende vann for at armene skal krølle seg.

Blekksprut er deilig mat, som mange av oss spiser i syden. Egentlig alt for lite brukt her hjemme, nesten ikke i det hele tatt. Kanskje fordi vi ikke har så mange typer av dem her hjemme? De vanligste langs vår kyst er akkar (Todarodes sagittatus), kalmar (Loligo forbesi) som mange sikkert kjenner igjen med det italienske navnet calamare, og krøllet octopus (Eledone cirrhosa), en åttearmet blekksprut som spises sydover, men som trenger veldig lang koketid. På engelsk heter den curled octopus, og siden den ikke har noe norsk navn kan vi jo kalle den nettopp det; Krøllet octopus. Men idag tar vi for oss tilberedning av Common octopus (octopus vulgaris), eller vanlig octopus. Og octopus betyr åttearmet. Får du ikke tak i det, kan det kanskje være en ide å prøve under neste besøk utenfor Norge. Vi kjøpte denne fryste octopusen hos Brødrene Berggren i Sandefjord.

Slik ser en octopus ut, hodet til venstre , armene i sentrum av bildet. Åtte armer, som riktig tilberedt har et deilig, fast og mildt smakfullt kjøtt.

Octopusen er lagt til koking med et par sjalottløk, litt dill vi hadde til overs, et par hvitløksfedd og to laurbærblader. Pass på at den dekkes noenlunde av vannet. Stor kjele kreves, denne krabaten var på 2,4 kilo.

Snudd og ferdigkokt etter 45 til 50 minutter. Kjøttet blir fast og godt, og som du ser; armene har krøllet seg fint.

Hodet er skjært av, og octopusen ligger til avkjøling. Du kan godt gni av det lilla skinnet, men så gir det jo en flott farge på tallerkenen da, så vi lar det være på.

Her er munnen fjernet, en sort liten sak som har sittet i hullet du ser på blekkspruten. Til venstre hodet, som er renset innvendig. På undersiden av armene sitter en litt geleaktig masse, fjern den gjerne men den spises for det meste.

Octopus med salat og bbq-saus

Og slik serverte vi dette deilige sjødyret som vi ikke spiser i Norge, men gjerne prøver oss på i syden: med salat og kirsebærtomater og litt dressing under octopusen, en barbecue saus bestående av Heinz tomatketchup, litt Worchestershiresaus, litt sukker, og masse nyhakket hvitløk. En sitronskive hører også med. Og pynt gjerne med noen store kapers. Server med baguette brunet i stekeovnen.

Ingredienser:
octopus
salat og noen kirsebærtomater
laurbærblader, løk og hvitløk til kokingen, evt litt dill
sitron, salt og pepper
jomfruolje
baguette brunet i stekeovn
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Brunet octopus med brunede grønnsaker

Og her er octopusarmer brunet lett i en blanding av jomfruolje og smør, saltet og pepret lett. Servert med brunede krisebærtomater, en liten squash og et hvitløkfedd, og lagt opp på rucolasalat.

Print Friendly, PDF & Email