En Hyllest til aspargesen, skritt for skritt

Her er Mie Dahlmann Jensens ferdiglagde hylleblomstsirup fra hennes egen lille bedrift Hyllest AS. Hun henter svarthyllblomster fra egne trær i kommunene Sauherad og Bø i Telemark, to kommuner som snart slåes sammen til kommunen Midt Telemark. Snakk om terroir og lokalmat! Til venstre den deilige dressingen til aspargesen.

Hvit asparges er akkurat kommet i butikken, og selv om våre selvdyrkede hvite nok er bedre, vil vi selvfølgelig prøve årets hvite hollandske når de først er her. Litt i dyreste laget i forhold til de grønne, men hva gjør man ikke når de norske grønne ikke er klare enda. Ikke våre egne heller forresten. Og i dag hyller vi kongen av grønnsaker med en fantastisk deilig dressing med hyllest, sirup fra svarthyllblomster!

Og dette er det du trenger, i tillegg til babysalat eller vårsalat. Bak fra venstre: Hylleblomstsirup, hvit balsamico og jomfruolje. Foran en aspargesskreller, hvit asparges og en aspargestang.

Kok de skrelte aspargesene i saltet vann tilsatt en ss sukker og en smørklatt. Gjerne noen dråper sitron også. 8 til 10 minutters koking bør holde.

Ta vare på resten av dressingen, du får mye med denne oppskirften. Ha den gjerne på en risteflaske el og oppbevar den i kjøleskap. Rist eller bland godt før neste gangs bruk. En virkelig deilig dressing, takket være hylleblomstsirupen.

Ingredienser:
hvit asparges
10 ss Hyllest hylleblomstsirup
3 ss hvit balsamico
3 ss jomfruolje
litt salt
baby eller vårsalat
et par jordbær
Slik gjør du: 
Hell olivenoljen i en liten bolle, hell så i sirupen og den hvite balsamicoen og bland godt, gjerne med en liten visp. Dressingen er klar! Kok aspargesen som beskrevet ovenfor. Legg opp som på bildet og drypp over dressing, både på salaten og aspargesen. Server med en rosevin som tåler den deilige sødmefylte og litt syrlige dressingen. Den vi prøvde kolliderte litt.

Hvit og grønn asparges med ramsløk.

Og her en litt annen variant, med både grønn og hvit asparges. Servert med salat, og overklippet godt med ramsløk, og noen søte kirsebærtomater. Og selvfølgelig den deilige dressingen.
Print Friendly, PDF & Email