Scampi: kortversjonen

I 1758, året etter at legen, zoologen og botanikeren Carl von Linné ble adlet, navnsatte han hummerfamilien Nephrops. Arten sjøkreps ble til Nephrops Norvegicus: norsk sjøkreps. I dag den eneste arten i slekten Nephrops. Navnet Norvegicus ble satt fordi Norge var det eneste landet som fanget sjøkreps på den tiden. I Italia ble navnet satt til scampi. (Bildet over viser den originale oppskriften italienerne tok med seg til USA, med scampi eller norsk sjøkreps som vi sier. Oftest servert over pasta.)

Matretten Shrimp scampi (oppskrift lenger nede)

Mellom 1890 og 1920 begynte masseemigrasjonen fra Italia til Amerika. Rundt 1920 dukker en ny matrett opp: Shrimp scampi, som består av store reker tilberedt med olivenolje, hvitvin, sitronsaft, hvitløk og persille. Scampi (norsk sjøkreps) var umulig å få tak i, og den ble byttet ut med store reker:

Scampi: A Venetian term, dating in English print to 1920, that in America refers to shrimp cooked in garlic, butter, lemon juice, and white wine, commonly listed on menus as “shrimp scampi”. The true scampo of Italy is a small lobster or prawn, of the family Nephropidae.
Encyclopedia of American Food and Drink, John F. Mariani [Lebhar-Friedman:New York] 1999

Scampi: (Nephrops Norvegicus) er små taggete skalldyr med hardt skall, som likner mer på hummer enn på reker, bortsett fra at de er pudderrosa av farge. En av de vanligste måtene å tilberede dem på er å sautere dem med hvitløk, løk og hvitvin. Den samme metoden ble brukt av Italiensk-Amerikanske restauranter for å tilberede reker (gamberi på italiensk), som er mye lettere å få tak i. De ble kalt «shrimp scampi», og med navnet menes reker tilberedt på samme måte som vår elskede scampi.
Lidia Bastianich, Emmyprisvinnende TV-programleder, kokebokforfatter og restauratør, som eier flere restauranter.

Chicken scampi (bildet over) er en kyllingrett tilberedt “the scampi way». Det betyr selvfølgelig ikke at det er scampi (norsk sjøkreps) i retten. Tvert i mot, det betyr at det ikke er det, akkurat som med Shrimp scampi, Lobster scampi, Scallop scampi, og Veal scampi, som alle er forlorne retter.
Søker du på nettet på navnet scampi, vil så og si alt som dukker opp vise til matretten Shrimp scampi, som altså ikke har noe annet med scampi å gjøre enn navnet. Du får nærmere 15 millioner treff på navnet scampi!

Rekeoppdretten starter

I årene 1970 til 75 ble oppdrett av tigerreker utviklet på Taiwan og i Thailand. Den spredte seg raskt til andre deler av verden, og tigerreken Penaeus monodon var i mange tiår ledende på markedet. I begynnelsen av 1990-årene begynte problemer med forskjellige sykdommer på dyrene å melde seg, (yellowhead virus i 1992 og whitespot syndrom virus i 1994). Andre sykdommer kom også etter hvert, noe som resulterte i at mange oppdrettere skiftet til vannameireker (Litopenaeus vannamei), som er det vanligste du får kjøpt hos kjedene våre i dag, men også de under navnet scampi (norsk sjøkreps). Den ble også valgt fordi man kan ta ut dobbelt så mange reker på samme areal som Penaeus monodon. (Vannamei: Av kjennere regnet som en dårligere reke enn tigerreker.)
(Norgesgruppen unntatt, de sier selv at de nå fjerner navnet scampi på oppdrettsreker.) Nærmere 40% av mangroveskogen er borte på grunn av oppdrettsrekene.

Oppdrettsrekene kommer til Norge

I 1980-årene kommer oppdrettsrekene fra østen til Norge under navnet tigerreker, (Penaeus monodon). Etter en periode med riktige navn forandres det. Trygve Åsvestad, daglig leder i Polar Seafood Norge, sa det slik til Norsk Sjømat nr. 5. 2008:

Når varmtvannsreker kalles scampi i Norge, skyldes det at næringen her har valgt dette som navn for varmtvannsreker.

Næringen har altså valgt å sette sjøkrepsens navn scampi på oppdrettsrekene. Og det er matsvindel!

Matsvindel, (Food fraud)

The most well-known and widely-accepted definition of food fraud was published by Dr John Spink and Douglas C Moyer of the Michigan State University in 2011 and is:

Food fraud is a collective term used to encompass the deliberate and intentional substitution, addition, tampering, or misrepresentation of food, food ingredients, or food packaging; or false or misleading statements made about a product for economic gain.
Spink and Moyer 2011

Matsvindel er et samlebegrep brukt for å inbefatte ordene tilsiktet og bevisst erstatning, tilsetting, tukling, eller feilaktig fremstilling av mat, matingredienser eller matemballasje; eller falske eller misledende påstander om et produkt med større fortjeneste som mål.

Bildet viser Scampi fritti, verdens mest kjente scampirett gjennom alle tider. Bortsett fra i Norge etter 1985.

Misbranding/mislabelling

Et produkt er å anse som bevisst feilmerket når:

det er tilbudt for salg under et annet produkts navn. (ett av seks kriterier)
US Food and Drug Administration

Legal Information Institute presiserer det slik:

tilbys for salg under et annet navn; når det er tilbudt for salg under et annet matprodukts navn.

Det er bevisst feilmerking med større fortjeneste som mål å sette sjøkrepsens italienske navn på oppdrettsreker. Og det er matsvindel.

Et eksempel

FERA Sciense, the food and environment research agency, avdekket nylig denne svindelen med Nephrops norvegicus:

Food fraud: Scampi

  • Importør kjøpte scampi som ikke virket riktig
  • dårlig innpakning
  • uvanlig utseende på produktet
  • smak – ikke som ventet
  • DNA barcoding viste Metanephrops thomsoni og ikke Nephrops norvegicus
  • hadde betalt for Nephrops norvegicus men fikk et mye billigere alternativ.

Akkurat som i Norge, vi får en oppdrettsreke når den norske sjøkrepsens italienske navn står på pakningen. Ett av verdens mest kjente skalldyrprodukter under navnet scampi i mer enn hundre år. Helt til smarte matamatører i Norge kom på banen og ødela denne norske råvarens ry og rennomé.

Jeg velger å stoppe her. Dersom noen enda ikke forstår hva dette dreier seg om, tror jeg håpet er ute for dem. Da burde de kanskje finne seg en annen lidenskap enn mat.

Shrimp scampi oppskrift

Ingredienser:
8-10 argentinske villreker til hver
jomfruolje
hvitvin
persille
hvitløk
smør
salt og pepper
linguine
nystekt baguette

Slik gjør du:
Tilpass selv ingrediensene til antallet du skal servere retten til. Bruk gjerne like mye smør som olje. La hvitløken surre litt i olivenoljen, ha så i hvitvin, sitronsaft og smør, salt og pepper. Kok inn litt. Så legger du i rekene, og lar de småputre 2-3 minutter på hver side. Ikke for lenge, da skrumper de inn og blir seige! Den finhakkede persillen legges i, alt røres litt godt sammen, og retten er klar for bordet. Drypp over litt av din beste olivenolje når retten er lagt opp.

Buon appetito!

Print Friendly, PDF & Email