Vitello tonnato skritt for skritt

Her en annen måte å legge opp retten på enn vi har gjort i oppskriften nedenfor. Vi serverte den to dager etter vi laget den.

Denne deilige retten med kalvekjøtt og tunfisk har sin opprinnelse i Lombardiet og Piemonte. Oppskriften sies å være den originale, men slik er det jo gjerne med mat; mange versjoner blir kalt “den originale”. Mange lager retten med majones, noe som først oppsto i Piemonte, under fransk innflytelse. Egentlig skal fersk tunfisk brukes, men det faller ofte dyrt for mange. Da kokes den i hvitvin, eplesidereddik, løk og hvitløk, for så å bli purért med en blanding av olivenolje og eggeplommer, til en tykk majones. Vår oppskrift er noe annerledes.

En liten kalvestek går godt til denne deilige retten; surret og bare krydret med salt og pepper.

Uansett; dette er en deilig rett hvor hav og land går hånd i hånd. Nå var det jo også slik i tidligere tider at piemonteserne dro ned til Liguria og byttet varer; kjøtt, ost og andre landbruksvarer ble byttet med salt, ansjos og ligurisk olivenolje. Og sikkert også tunfisk.

Brun først kjøttet i en stekepanne rundt hele kjøttstykker. Bruk jomfruolje til stekingen, den tåler fint 240 grader.

Dette kan vi jo kalle forløperen til surf and turf kanskje, hvor sjømat kombineres med rødt kjøtt. Den er en typisk sommerrett i Italia, både som forrett og hovedrett, og spises av mange den 15. august når den italienske sommerferien begynner, og slutten på det harde arbeidet på åkrene feires.

Sett så steken inn i ovnen, litt senere tilsettes ingrediensen på bildet under.

Og her er det som skal få surre med steken til steketermometeret viser rundt 70 grader; bakerst kapers, italiensk ansjos, hvitvin og kylling eller kalvekraft (gjerne fra flaske). Foran til venstre tunfisk i olje, en hvitløkkløft, litt melk og litt jomfruolje. Foran to hardkokte egg.

Tunfisk, hvitløk, kapers, ansjosen, og hvitvin får putre med steken til den er ferdig. Kast hvitløkkløften. Ta ut steken og la hvile, og ha alt i stekepannen over i en bolle eller lignende. Del opp de hardkokte eggene, og ha dem i bollen. Kjør så dette med stavmikser og tilsett kraft, melk og olivenoljen underveis, til du får en tykk saus.

Tunfiskblandingen er ferdig og steken har fått hvile. Mange venter med å servere retten til dagen etter, når sausen har fått “satt seg”. Vi spiste den litt lunken samme dagen, men den er også deilig som kaldrett.
Skjær steken opp i tynne skiver som på bildet. Kjøttet har en fin rosarød farge, mange gjennomsteker den helt, men det er jo en smakssak.
Legg  en klatt av tunfiskblandingen oppå hver skive og brett som på bildet. En av mange måter å servere retten på.
Og slik serverte vi denne deilige retten; med “kjøttputer” fylt med tunfiskblandingen, og en god salat. Og et glass rosévin.

Ingredienser:
en liten kalvestek
kapers,
italiensk ansjos 
hvitvin
kylling eller kalvekraft
tunfisk i olje
en hvitløkkløft 
litt melk og litt jomfruolje
2 hardkokte egg
Slik gjør du:
Det enkleste er å følge forklaringen under bildene. Server med en god salat og en passende rosévin.

Dressing til salaten:
10 ss hylleblomstsirup
3 ss hvit balsamico
3 ss jomfruolje
Bland alt godt sammen, og drypp over salaten.

Print Friendly, PDF & Email