Misbranding, og Akkar skritt for skritt

Trykk her: Scampibok side 12 og 13 så kan du lese avsnittet om misbranding i kapittel 2 i full størrelse i PDF.

De fleste har lest eller hørt om matsvindel, særlig de siste dagene. Men ikke så mange har hørt uttrykket misbranding, som enklest kan oversettes med bevisst feilmerking. Dette er faktisk en av de vanligste måtene å svindle med mat på. Som skrevet tidligere holder jeg på med boken «Scampi, vår norske sjøkreps». Den er i første rekke om norsk sjøkreps og misbranding/matsvindel, men vil i tillegg til scampioppskrifter også ha med mange spennende oppskrifter på sjømat av alle slag; fisk, skalldyr, skjell, bløtdyr og mere. Og full basisinformasjon om hver råvare, alle med latinsk og internasjonale navn. Under får du en oppskrift med akkar, som også kommer i boken.

Dette er akkar (Todarodes sagittatus), Eng: Squid, Ty: Pfeilkalmar, Fr: Encornet, It: Totano, og Sp: Pota. En tiarmet blekksprut som i gode år finnes i store mengder langs kysten vår. Men hvor mange spiser den her hjemme? Ikke mange tror jeg. Riktig tilberedt er den en delikatesse, helt på høyde med andre blekksprutarter.

Definisjonen på misbranding (bevisst feilmerking) av et matprodukt er:

«når det er tilbudt for salg under et annet matprodukts navn.”

Les mer om misbranding i PDF-linken øverst, med utdrag fra kapittelet om matsvindel.

Her er hodet vridd av akkaren. Midt i bildet ser du munnen som en stor sort prikk. Den fjerner du lett ved å ta tak rundt den med fingrene og klemme den ut. Resten av hodet skjærer du fra, eller vrir av, og kaster.

Ifølge definisjonen på misbranding, som altså er matsvindel, skjønner man lett at det å kalle en smørflyndre (glyptocephalus cynoglossus) for sjøtunge (solea solea) for å ta ut en høyere pris, er en klar matsvindel.

Her ser du akkarens fangarmer, hvor munnen er tatt ut, og etterlater et hull. Du trenger ikke å gjøre noe med armene, bare krydre og steke eller grille dem.

Da skjønner de fleste at det å «velge seg» sjøkrepsens italienske navn scampi, for så å sette det på oppdrettsreker fra Asia også er en klar matsvindel. Oppdrettsrekene har gjennom de siste 40 årene vært medansvarlig for at nærmere 40% av mangroveskogen er borte! (WWF)

Som en «ryggrad» sitter denne cellofanliknende biten inne i akkarens bakkropp. Den tar du enkelt tak i, drar ut og kaster. Det rødspettede skinnet kan du gni og rive av under kaldt vann. Eller la være på dersom du vil.
Slik ser denne deilige råvaren ut når skinnet er fjernet. Prøv å få ut så mye som mulig av restinnholdet i kroppen, bruk gjerne en skje, men forsiktig så du ikke stikker hull.
Tre en stekespade el. av tre inn i akkarkroppen og skjær tversoverstriper som på bildet. Krydre med salt og pepper.
Og her er det du trenger: Revet sitronskall, saft av en halv sitron, jomfruolje, basilikum, salt og pepper, og finhakket persille. Og LITT rød chili.
Legg den finhakkede hvitløken i oljen, deretter akkarkroppene og armene. Stek i ca 4 minutter ved å vende alt hvert halvminutt. Ha i resten av ingrediensene og la putre 2-3 minutter til. HUSK; de fleste blekkspruter må enten stekes eller kokes kort eller lang tid. Altså enten 4-8 minutter litt avhengig av størrelse, eller 40 til 60 minutter. Alt i mellom gir seigt og hardt gummiaktig kjøtt.

Ingredienser:
akkar
jomfruolje
saft av en halv sitron
salt og pepper + litt rød chili
revet sitronskall
finhakket persille og basilikum
nystekt baguette
Slik gjør du:
Følg anvisningen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email