Carpaccio di scampi

Scampicarpaccio m jomfruolje
Noen dråper av din fineste olivenolje (til venstre) er egentlig alt du trenger. Så kan du jo variere litt med ramsløkolje dersom du liker det. Og en god salat.

En av de enkleste måtene å tilberede sjøkreps, eller scampi på, er som carpaccio. Du bevarer den fine egensmaken og sødmen, det ser fint ut på tallerkenen, og du behøver egentlig ikke mer enn litt god olivenolje for å toppe retten. Men ikke for det, et lite dryss ramsløksalt over retten ødelegger den ikke akkurat. Og smak og behag kan jo alltid diskuteres.Vi har prøvd et nytt produkt i Meny-disken: Fryste sjøkrepshaler. Jeg kjøper sjelden eller aldri ferdigkokte sjøkreps, de vil jeg stelle selv. For meg skal det være ferske eller fryste rå. Eller fra levende.

Scampihaler
Sjøkrepshalene er tinet. Helt delikate ser de nok ikke ut, men de gikk da an, i mangel av ferske. Bare så synd at tarmen ikke var fjernet. Ekstraarbeid som forringer utseendet på de små scampiene, hvis du skal bruke dem til noe annet enn carpaccio.

Den enkleste måten å lage denne retten er å skjære sjøkrepshalene nesten igjennom med en skarp kniv, brette dem ut, og legge dem ved siden av hverandre på et matpapir. Så et matpapir på toppen, og du er igang.

Scampi bankes
Sjøkrepshalene ligger utbrettet i mellom to matpapir. Bank lett med kjelen slik at de flater og vider seg ut.
Scampi banket
Det øverste matpapiret er fjernet. Så snur du det underste, legger det på tallerkenen med «kjøttsiden» ned, og river det forsiktig av scampihalene (sjøkrepshalene).
Sitronbiter
Del opp en sitronskive som på bildet; i små terninger eller firkanter. Legg dem på carpaccioen tilslutt. Vi brukte dem på tallerkenen med ramsløksalt og olje. En spennende variant, som nok tar litt av sjøkrepsens fine smak, men det er jo lov å prøve seg frem.

Scampicarpaccio m jomfruolje3
Så enkelt kan det jo gjøres. Noen kirsebærtomater og et par basilikumblader gir mer Italiasmak, og litt feldsalat gir pynten. Din beste olivenolje over scampihalene, og ikke salt denne gangen. Prøv selv.

Scampicarpaccio m ramsløkolje
Og her er det drysset litt ramsløksalt og ditto olje over carpaccioen (oljen til høyre), og sitronbitene er drysset over. Servert med en god sommerlig rosevin og salat ble dette slett ikke verst. Selv med litt puslete små sjøkrepshaler som du måtte gjøre siste rensingen på selv. Men på ingen måte som der rå, ferske.
At en samlet norsk matbransje, myndighetene, media, og folk flest ikke vet at oppdrettsrekene tigerreker og kongereker IKKE er scampi er en annen sak. Men slik blir det når man kan gjøre som man vil, lure det norske folk for å ta ut mer fortjeneste!

Print Friendly, PDF & Email