Breiflabb, litt lavkarbo i julestria!

Breiflabb, raavarer
Så mye mer skal det ikke til; fine stykker av breiflabb, litt hvitløk og noen laurbærblader. Ved siden av erstatter to slag bønner de dagligdagse potetene.

Lavkarbo er populært hos mange. Hos meg også, av og til. Må jo prøve å holde vekten sånn noenlunde. Breiflabb er en deilig fisk. Her har vi stukket hvitløk og laurbærblader inn i det faste kjøttet. Oppskriften går selvfølgeig også til andre fiskeslag med fast kjøtt. Breiflabb eller marulk, samme saken. Men vanlig ulke er det ikke; det er en helt annen fisk. Fiskerne på Vestlandet kaller breiflabb for ulke, men det anbefalte navnet er breiflabb. Vanlig ulke er også regnet som en delikatesse av mange.

Breiflabb med bønner
Ha litt olje i et ildfast fat, legg i noen hvitløkskiver. Fiskestykkene får stukket inn noen laurbærblader og hvitløk, og så inn i ovnen.

Breiflabb er også kalt den lille manns hummer. Fordi fiskekjøttets faste konsistens og hvite farge minner om hummer eller langusterkjøtt. Smaken ikke mye. Denne benevnelsen passer kanskje ikke så godt i dag, prisen tatt i betraktning! Men fordi fiskekjøttet er så fast, er det ypperlig til å stikke urter og annet godt inn i.

Breiflabb med bønner, retten

Breiflabb med bønner

Ingredienser:
fine fiskestykker av breiflabb
hvitløk
laurbærblader
grønne bønner
hvite øk. bønner fra boks
olivenolje
noen dråper god balsamico

Slik gjør du:
Dersom fisken er fryst, tin den. Stek fiskestykken i varm panne et par – tre minutter. Stikk inn hvitløkskiver og laurbærblader som på bildet. Ha litt olivenolje i et ildfast fat. Legg i noen hvitløkskiver. Så legger du i fiskebitene, og steker i 200 graders ovn i 20-25 minutter.
Skyll av de hvite bønnene og varm dem opp i olivenolje krydret med salt og pepper fra kvern.
De grønne bønnene koker du opp og lar småkoke 7-8 minutter i saltet vann til de kjennes passe, litt al dente må de være.
Legg opp som på bildet, og drypp over noen dråper god balsamico.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer

    1. Du har rett, jeg har akkurat snakket med Havforskningsinstituttet. Navnet ulke brukes av fiskere på vestlandet om breiflabb eller marulk. Det anbefalte navnet er imidlertid breiflabb, vanlig ulke er en fisk i knurrfamilien, og som også er en deilig matfisk, men som svært få spiser i Norge. 🙂

Kommentarer er stengt.