Svartrot og fjellørret med Gulløye

Svartrot og ørretrettenSvartrot kjenner vi dårlig til i Norge, eller skorzonnerrot om du vil. Hvorfor? Det er en deilig grønnsak fra kurvblomstfamilien. Utenfor Norge kalt “vinterasparges”, men også “fattigmannsasparges”. En delikatesse for matelskere og kjennere. Svartrot inneholder inulin, og er et godt tilskudd for diabetikere.

Svartrot skrelles
Svartrot er, som navnet sier, svart(brun), og sverter. Derfor bør man bruke hansker når den rengjøres og skrelles. Og så rett i eddikvann, eller vann med sitronsaft.

Navnet kommer fra scorzone,  det italiensk navnet på en giftig svart slange, fordi den ligner. Den har et høyt innhold av vitaminer og mineralstoffer, og regnes som en av de meste verdifulle grønnsakene vi har; Provitamin A, vitamin B1, B2 og B3, C og E. I tillegg til mye kalium, kalsium, magnesium og fosfor, jern, glykosid, asparagin og allantoin. Og dette er bare litt av det sunne i skorzonnerrot. Så igjen; hvorfor i all verden er det ingen som dyrker vinterasparges for salg i Norge?

Svartrot
Svartrot krever god, porøs jord. Det fikk ikke våre, som du ser på bildet. Men neste år får de det. Uansett, kjempegode ble de.

Som du ser av bildet over, traurige greier. Svartroten skal være helt rett, og blir ofte 30 cm. lange. Porøs, god jord er viktig, og det skal de få neste år! Akkurat det med utseendet blåser vi vel litt i, bare vi får dem litt større. For selv om disse ikke så perfekte ut var de deilige, med sitt hvite delikate kjøtt, og kokt med bitt. Vi tar med en oppskrift med denne deilige vingteraspargesen, kanskje får du tak i den en gang! Hvem vet?

Fjellørret
Flott rød fjellørret fra Hovden, levert av nabo Per Arntzen. Som vanlig holdt jeg på å si. Filetert, og skinnet fjernet til denne deilige retten.

Fjellørret med svartrot, gulløye og steinsopp

Ingredienser:
8 fjellørretfileter
litt mel
olivenolje
litt smør
fersk eller tørket steinsopp
Slik gjør du:
Rens og fileter fisken, fjern skinnet. Vend filetene i mel overdrysset kvernet salt og pepper. Stek lysebrune i god varm panne, med olivenolje og smør. Stek den ferske steinsoppen i skiver, eller den oppbløtte tørkete. Legg opp som på bildet lengst nede.
Gulløye med merian

Gulløye med merian

Ingredienser:
Gulløyepoteter til 4
1/2 liter varm kyllingkraft
olivenolje og litt smør
merian
Slik gjør du:
Skrell potetene og skjær dem i skiver. Skyll av. Ha olivenolje i en kjele, legg i potetene og hell over den varme kraften. Strø over merianblader, kok opp og sett på lokk. La potetene koke langsomt. Ikk rør i dem. Når de er nesten kokt tilsettes 3 ts mel utrørt i kaldt vann evt rørt inn i litt smør. Kok inn slik du ønsker dem.

SausenGrønnsaksausen

Ingredienser:
1 stor gulrot skåret i små biter
1 middels sjalottløk, litt grovhakket 
gressløk
olivenolje
creme fraiche
Slik gjør du:
La alt untatt creme fraiche putre i olivenoljen. Rør inn creme fraiche til en ikke altfor tykk saus. Spe litt med vann dersom den blir for tykk.
Legg den som et speil før du legger på fisken, se bildet under.

Svartrot dobbel
Til venstre ligger svartroten i eddikvann, til høyre skal den akkurat kokes opp, og småkoke i 8 minutter.

Svartrot med gressløk

Ingredienser:
Svartrot
sitron
en god smørklikk
vann
hakket gressløk
Slik gjør du:
Vask og skrell svartroten, bruk hansker. Del den opp i passe biter, og legg rett over i vann med eddik.
Skyll av og legg bitene i en kjele, dekk akkurat med vann, og ha i smørklatten. Kok i 8 minutter uten lokk. Bland i gressløken og server.

Svartrotretten 4
Dette er en enretters, ikke en rett i en femretters! Kraftig, og stor porsjon, men deilig. Gulløye i merian til venstre, så grønnsaksausen og fisken, og til slutt svartroten. Steinsoppen på sidene.
%d bloggere liker dette: