Breiflabb, hummer og scampi tails

Hummer, scampihaler, breiflabb
Et godt stykke fersk breiflabb (som feilaktig har vært kalt ulke i Norge), en nykokt hummer, og opptinte sjøkrepshaler er dagens råvarer.

Vi er glad i fisk og skalldyr her i huset. Idag prøver vi fersk breiflabb, nykokt hummer, og opptinte sjøkrepshaler (scampi tails). Sistnevnte er en nykommer i frysedisken, butikken har nok oppdaget at sjøkrepshaler også kan selges nedfryst, nå som sjøkrepsen har fått en renessanse. Personlig velger vi ferske rå, men det er svært vanskelig å få tak i i Norge. Så det kjøper vi på Skagen i Danmark.

Portvinsaus
Portvin, limesaft, litt salt og sukker får koke inn til en 1/4-del. Så kjøres det i stavmikser med smør til passe konsistens.

Norsk sjøkreps har vært stemoderlig behandlet og utnyttet i flere tiår. En smart NORSK oppdrettsbransje har nemlig «valgt», eller stjålet, det navnet sjøkrepsen har vært kjent som i den seriøse matverden i langt mer enn hundre år; SCAMPI. De har gjort dette for å skape assosiasjoner til, og profitere på den langt dyrere norske sjøkrepsens ry og renommè i verden, ved frekt å sette navnet på oppdrettsrekene tigerreker og kongereker. Rekene som er en medvirkende årsak til at 35% av verdens mangroveskog er borte. I Norge går alt an hva mat angår. Dessverre! Ikke en eneste kjøkkensjef eller kokk har vært voksen nok til å ta et oppgjør med råvaresvindelen.

Breiflabb, hummer og sjøkrepshaler

Sjøkrepshaler, hummer, breiflabb1Ingredienser:
et stykke fersk breiflabb
1 nykokt hummer (kanadisk på halvkiloen her)
sjøkrepshaler (scampi tails)
1/2 dl portvin
saften fra en halv lime
2 ts sukker
1 knivsodd salt
3 ss smør
noen skiver squash
et snittet ramsløkblad
jomfruolje til steking
nystekt baguette

Slik gjør du:
Tin sjøkrepshalene, og vri kroppen fra hummerhodet. innholdet i hodet untatt paven, og kloinnholdet,  kan du gjerne pynte tallerkenen med, eller spise til frokost. Del hummerhalen opp i passende skiver på tvers. Del breiflabbstykket til antallet som skal spise. Stek først breiflabbstykkene i olivenoljen, sett opp varmen og stek sjøkrepshalene, og til slutt i god varme, hummerskivene. Brun squashskivene lett, og klipp opp ramsløkbladet. Legg opp som på bildet. Server med nystekt baguette. Portvinsmøret lager du ved å koke inn portvin, limesaft, sukker og salt til det tykner. Så blander du i smøret mens du kjører alt i en stavmikser. Det kan skille seg, men smaken er like god.

Sjøkrepshaler, hummer, breiflabb
Og så er det bare å innta dette enkle, men gode skalldyrmåltidet.

Print Friendly, PDF & Email